Ciocniri în Barcelona după arestarea liderului catalan Puigdemont în Germania

Ciocniri între poliţie şi manifestanţi în Barcelona, Spania, 25 martie 2018.
Ciocniri între poliţie şi manifestanţi în Barcelona, Spania, 25 martie 2018. (Josep Lago/AFP/Getty Images)

Între forţele de ordine şi manifestanţi catalani pro-independenţă au izbucnit conflicte în Barcelona după arestarea fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont în oraşul Schleswig, Germania.

Puigdemont a fost arestat de poliţia germană duminică, după ce Spania a emis un mandat de arestare pe numele său.

După publicarea ştirilor privind detenţia, mii de persoane au ieşit pe străzile Barcelonei pentru a denunţa această acţiune.

Cel puţin 59 de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente dintre forţele de ordine şi manifestanţii catalani. Unii dintre manifestanţi au devastat vehicule ale poliţiei şi au incendiat pubele. De asemenea, cel puţin patru persoane au fost arestate, potrivit Digi 24.

Unul dintre manifestanţi a declarat: “Este un amestec de furie, tristeţe, frică, dezamăgire şi lipsă de protecţie în faţa a tot ce se întâmplă în Catalonia şi faţă de faptul că restul opiniei liberale din Spania rămâne tăcută”.

Altul a precizat: “Cred că majoritatea celor adunaţi aici susţin ideea unei greve generale pe termen nedefinit, deoarece pentru a înfrunta oprimarea poţi doar să ieşi pe străzi, să paralizezi ţara şi să blochezi infrastructurile şi mass media ei”.

Fluturând steaguri de susţinere a independenţei Cataloniei şi cerând eliberarea deţinuţilor politic, manifestanţii au mărşăluit spre biroul reprezentantului guvernului spaniol. Poliţia a folosit bastoane pentru a dispersa manifestanţii şi a opri marşul.

Gabriel Colomé, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Autonomă din Barcelona, a afirmat: “Conflictul s-ar putea înrăutăţi în cazul în care conducerea mişcărilor stradale este preluată de partidul radical CDR (Comitetul de Apărare a Republicii). Este posibil să avem o problemă din cauza faptului că situaţia ar putea deveni precum cea din Irlanda de Nord. Lor nu le pasă dacă economia nu îşi revine sau dacă nu va mai fi o integrare în Europa, ei sunt împotriva Europei şi împotriva sistemului”.

Puigdemont urmează să apară luni în faţa unei instanţe germane din Schleswig, doar pentru a i se verifica identitatea, potrivit Deutsche Welle. Biroul procurorului a susţinut într-o declaraţie că extrădarea lui Puigdemont va fi decisă de instanţa din Schleswig.

Puigdemont trăieşte într-un exil autoimpus în Belgia de la referendumul interzis de Madrid în octombrie 2017, care a susţinut declararea unilaterală a independenţei Cataloniei.

Curtea Supremă de la Madrid a emis, vineri, mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv pentru fostul premier Carles Puigdemont, pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului. Cinci lideri catalani au fost arestaţi vineri, printre care se numără şi Jordi Turull, candidatul la funcţia de premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe