Senatul SUA aprobă o interdicţie privind vânzarea de avioane F-35 Turciei

Avion de vânătoare american F-35
Avion de vânătoare american F-35 (Wikimedia.org)

Senatul SUA a aprobat un proiect de lege major în domeniul apărării care va bloca vânzarea de avioane de vânătoare F-35 americane în Turcia în cazul în care aceasta nu abandonează un acord încheiat cu Rusia de achiziţionare a sistemelor de apărare antirachetă S-400. Decizia Senatului a declanşat o serie de critici din partea Ankarei.

Proiectul de lege, adoptat luni cu 85 de voturi la 10, conţine de asemenea o prevedere de blocare a unui acord încheiat între preşedintele american Donald Trump şi China cu scopul de a permite gigantului chinez în telecomunicaţii ZTE să rămână în sfera afacerilor, în pofida faptului că a ignorat sancţiunile impuse de Washington împotriva Iranului şi Coreei de Nord, precizează RFE/RL.

Cele două prevederi privind Turcia şi ZTE fac parte din Naţional Defense Authorization Act (NDAA), o lege care autorizează cheltuieli cu apărarea de peste 700 miliarde de dolari pentru programe şi arme militare.

Camera Reprezentanţilor a adoptat propria versiune a proiectului de lege, cele două proiecte urmând să ajungă la o formă comună înainte să poată fi adoptată o variantă de compromis, care să fie trimisă preşedintelui Trump pentru a fi aprobată sau respinsă.

S-au făcut eforturi bipartizane în Senat şi Cameră pentru a opri vânzarea celui mai avansat avion de vânătoare american Turciei, un aliat NATO a cărui relaţie cu Washingtonul s-a deteriorat tot mai mult.

În prezent, Turcia este una dintre ţările partenere în programul F-35 şi a plănuit să cumpere aproximativ 100 de avioane de vânătoare stealth, care sunt produse de compania americană Lockheed Martin Corp.

Proiectul de lege adoptat de Senat va împiedica livrarea avioanelor dacă Trump nu certifică faptul că Turcia nu ameninţă NATO, nu va cumpăra echipamente de apărare din Rusia şi nu va aresta cetăţeni americani.

Premierul turc Binali Yildirim a declarat marţi că votul Senatului SUA este regretabilă şi merge împotriva spiritului parteneriatului strategic. El a precizat că Ankara are alternative şi că proiectul de lege nu va favoriza vulnerabilitatea ţării.

Oficiali NATO au avertizat în repetate rânduri Turcia că sistemele ruseşti S-400 pe care a acceptat să le cumpere în 2016 nu sunt compatibile cu sistemele de apărare ale NATO. Totuşi, Ankara a respins aceste temeri şi a avansat cu acordul rusesc.

Aprobând prevederea cu privire la avioanele F-35, senatorii americani au invocat de asemenea temeri legate de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Ankara şi Moscova, precum şi arestarea de către autorităţile turce a unor cetăţeni americani şi membri ai personalului consular al SUA ca parte a campaniei Turciei de a elimina opoziţia – o campanie lansată după lovitura de stat eşuată împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016.

Prevederea inclusă în actul legislativ aprobat de Senat pe tema blocării acordului lui Trump cu ZTE nu este inclusă şi în varianta Camerei Reprezentanţilor privind acest proiect, care include o interdicţie mai restrânsă a utilizării de către Departamentul Apărării de echipamente şi servicii produse de ZTE sau celălalt gigant chinez în telecomunicaţii Huawei.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-tech chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite în numeroase rânduri de spionare a companiilor americane în favoarea Partidului Comunist.

Potrivit acordului dintre Trump şi ZTE, compania a acceptat să efectueze schimbări în conducerea sa şi să plătească amenzi în valoare de 1 miliard de dolari. Însă diverşi politicieni americani republicani şi democraţi se opun acordului, susţinând că decizia companiei chineze de a vinde echipamente sensibile Iranului şi Coreei de Nord, în ciuda sancţiunilor aplicate de SUA care interziceau exact acest lucru, reprezintă o breşă “periculoasă” în securitatea naţională a Statelor Unite.