Semnal de alarmă: Jiul va ajunge un pârâiaş după ce statul va finaliza o investiţie de 1 miliard de lei

Jiul va ajunge un pârâiaş după ce statul va finaliza o investiţie de 1 miliard de lei, demarată pe baza datelor livrate de firma controlată de un ministru PSD.
Râul Jiu
Râul Jiu (România Curată)

Profitaţi de scurtul timp rămas ca să priviţi Râul Jiu în splendoarea lui. E o chestiune de luni, poate cel mult 1-2 ani până când "Defileul Jiului", cea mai spectaculoasă parte a acestui râu puternic, va deveni un simplu pârâiaş obosit, dat fiind că la începutul anului 55% din investiţie era deja efectuată, scrie jurnalistul Daniel Befu în România Curată.

Deşi Defileul Jiului e încadrat într-o arie protejată cu dublu statut, atât Sit Natura 2000, cât şi Parc Naţional, aceste aspecte n-au contat pentru autorităţile de mediu, care parcă au acţionat în mod concentrat "în contra" naturii în ultimii 11 ani de zile.

Intervenţia cu rol distructiv pe Jiu e cu atât mai dureroasă, cu cât e ultimul dintre marile râuri ale României (acelea care au puterea să străpungă Carpaţii), care nu a fost populat cu hidrocentrale.

România Curată a bătut la uşile autorităţilor naţionale şi ale proiectanţilor şi executanţilor lucrării de pe râul Jiu (Hidroconstrucţia, Romelectro, ISPH, ANAR, INHGA, Aquaproiect, GNM, Hidroelectrica) în încercarea de a înţelege cum s-a născut acest proiect, dacă face rău mediului şi dacă este legal.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.