Şeful spitalului principal din Wuhan moare. Partidul ar vrea să amâne Congresul din martie dar cheamă lumea la serviciu
focus
alte articole
Sumarul ştirilor de luni
- În cele din urmă, Beijingul permite experţilor din SUA intrarea în China. După aproape 2 luni.
- Singapore raportează 3 cazuri noi, DP raportează 90.
- Partidul se gândeşte să amâne Congresul Naţional de frică să nu rămână fără cadre.
- Japonia întârzie Maratonul Tokyo, stârnind îngrijorări cu privire la Jocurile Olimpice.
- 14 americani la bordul zborului de evacuare a persoanelor de la bordul Diamond Princess au virus.
- 5 decese legate de virus în Tibet.
- OMS reiterează că semnele de apariţie a unui număr mai mic de noi îmbolnăviri în China nu înseamnă că focarul se stinge.
- Şeful spitalului din Wuhan moare de infecţie cu coronavirus.
Deşi numărul deceselor şi cazurilor confirmate în afara Chinei sunt încă mult sub numărul confirmat în China, puţine ţări mai au încredere în cifrele publicate de Partidul Comunist Chinez.
Odată cu deteriorarea economiei chineze, vizibilă la o minimă examinare a indicatorilor precum consumul de cărbune, transportul feroviar şi consumul de energie electrică, întrebarea esenţială este dacă Partidul ar fi băgat în carantină aproape 750 de milioane de persoane pentru 1700 de morţi în urma unui virus de gripă obişnuit - pe fondul unei economii deja slăbite de o bulă imensă a datoriilor.
Singapore a raportat două cazuri confirmate suplimentar, ridicând totalul la 77.
Japonia susţine că 454 de pasageri şi membri ai echipajului vasului de croazieră Diamond Princess au fost confirmaţi ca fiind infectaţi - cu alte 90 de cazuri noi raportate în ultimele zile.
Fake-news-ul cel mai important al zilei este că Reuters a transmis că poliţia din China a efectuat raiduri în case, restaurante şi pieţe improvizate şi a arestat peste 700 de persoane acuzate că au încălcat interdicţia naţională de vânzare sau consum de animale sălbatice. Acesta este unul dintre motivele pentru care Beijingul ar dori să îşi reconsidere reglementările privind comerţul şi consumul de animale sălbatice.
Ştirea implică pe de o parte că regimul face într-adevăr şi altceva decât să închidă oameni în case. În plus ar întări varianta oficială conform căreia virusul Wuhan provine de la lilieci, şi a trecut bariera speciilor cu ajutorul unui animal pe cale de dispariţie numit pangolin. Însă povestea oficială, care are drept punct de plecare prezumţia că originea focarului este piaţa de animale din Wuhan a fost contrazisă de un studiu al prestigioasei reviste Lancet care a studiat pacienţi iniţiali fără să găsească legături cu piaţa din Wuhan.
Ştirea importantă a zilei este că Beijingul "are în vedere" amânarea reuniunii anuale la care participă cei mai înalţi oficiali ai Partidului Comunist.
Comitetul Permanent al Politburo - cei şapte oameni care conduc China comunistă - se va reuni pe 24 februarie la Beijing pentru a discuta dacă va amâna Congresul Naţional al Poporului, o întâlnire anuală cu 3.000 de lideri de partid din toată ţara pentru a aproba pe bandă rulantă noi legi şi a discuta despre planurile cincinale şi bugetul naţional deja croit de "crema" comuniştilor de la Beijing. Întâlnirea are loc, de obicei, la începutul lunii martie.
Planurile de amânare sunt semnificative, Partidul arătând în cazul acesta că ezită, că nu este stăpân pe situaţia, că îţi fereşte cadrele. Riscul este legat de proiectarea suplimentară a nesiguranţei, a fugii, în faţa unui public deja isterizat de o lună de carantină (în Wuhan), cetăţenii fiind deja nemulţumiţi de faptul că regimul i-a minţit iniţial, arestând eroii care au ales să vorbească despre epidemie, după care a lăsat baltă chinezii şi în final i-a încuiat în case unde mor fără îngrijire.
După o serie de evoluţii economice drastice generate de epidemie, Banca centrală a Chinei a intervenit luni pentru salvarea pieţelor, reducând o rată cheie de creditare pe termen mediu, încearcând să sprijine economia. Yuanul a urcat pentru prima dată în ultimele patru sesiuni.
Echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - formată din experţi medicali - care urmează să plece spre China pentru a ajuta la cercetarea şi răspunsul la criză, va include şi americani, deşi nu s-a dat un număr exact.
Până azi, China a refuzat experţii americani, în ciuda faptului că sunt cei mai buni din lume. Refuzul, care a ţinut cercetătorii cu bagajele făcute de pe 6 ianuarie, a început să ridice suspiciuni pentru o eventuală acoperire a situaţiei de către regimul comunist - care se adaugă la criticile privind secretomania care a permis epidemiei să se dezvolte şi la lipsa de credibilitate în ceea ce priveşte numărul oficial al îmbolnăvirilor.
Potrivit New York Post, 14 dintre cei peste 300 de pasageri cetăţeni americani evacuaţi de pe vasul de croazieră „Diamond Princess” aflat în carantină de aproape două săptămâni în portul japonez Yokohama s-a dovedit a fi infectaţi cu virusul Wuhan. Oficialii au declarat că nu au aflat de rezultatele pozitive decât în momentul în care zborul care îi ducea acasă urma să decoleze.
Se pare că persoanele bolnave au fost „izolate” în timpul zborului. Dar luând în considerţie lipsa condiţiilor de carantină de la bordul unui avion, ştirea pare mai degrabă menită să liniştească publicul american.
Autorităţile japoneze din domeniul sănătăţii au decis anularea unui eveniment sportiv public important, în ciuda faptului că există doar 65 de cazuri confirmate de virus Wuhan în Japonia: Maratonul de la Tokio, care urma să înceapă la sfârşitul lunii, a fost anulat.
Multe evenimente internaţionale şi expoziţii comerciale au fost anulate din cauza focarului, inclusiv Conferinţa mondială de telefonie mobilă din Barcelona şi Autoshow-ul de la Beijing, care a fost anulat luni dimineaţă, potrivit Reuters.
În Cambodgia, autorităţile medicale au oprit mai mulţi pasageri să debarce de pe nava de croazieră Westerdam, după ce un pasager în vârstă a fost infectat cu virusul.