Ziar al Partidului: Liderul comunist Xi Jinping ştia despre epidemie de pe 7 ianuarie

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping (Getty Images)

Xi Jinping a avut cunoştinţă de focarul virusului Wuhan cu aproape două săptămâni înainte ca Partidul să permită publicarea ştirilor despre epidemie, potrivit unui ziar chinez aparţinând Partidului Comunist, citat de New York Times.

Fiind deja supus tirului de către o populaţie nemulţumită de modul în care a controlat criza din China, regimul comunist pare să împingă o naraţiune oficială în care vinovat de tragedia din China să fie făcut preşedintele Xi Jinping.

Autorităţile au recunoscut pentru prima dată că liderul Partidului Comunist Chinez a avut cunoştinţă de epidemie şi a fost implicat în administrarea răspunsului cu aproape două săptămâni înainte ca ştirile despre epidemia virusului extrem de agresiv să fie lăsate să ajungă în paginile ziarelor.

Tot acest timp putea fi folosit de autorităţi pentru a stăvili cum trebuie epidemia. Ştirile despre epidemie au ajuns la medici din noiembrie 2019, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost anunţată pe 31 decembrie, iar ziarele din China au început să scrie după data de 16 ianuarie. În toată această perioadă, Partidul a suprimat activ, prin arestări şi interogări, cetăţenii care încercau să spună oamenilor ce se întâmpla în Wuhan.

Noua ştire îl va implica pe liderul Partidului într-o nouă posibilă luptă de putere la vârf. La începutul mandatului său, Xi Jinping a fost ţinta mai multor încercări eşuate de lovituri de stat venite din partea unui nucleu dur al Partidului - cunoscut sub numele de banda de la Shanghai - coagulat în jurul fostului lider comunist Jiang Zemin.

Într-un discurs intern scurs în presă sâmbătă, Xi Jinping susţinea că a „cerut date despre eforturile de prevenire şi control” a coronavirusului din 7 ianuarie, în timpul unei reuniuni a Comitetului Permanent al Politburo, cel mai înalt consiliu al Partidului Comunist, ale cărui şedinţe sunt secrete.

În discurs, Xi Jinping spunea că a autorizat personal blocarea fără precedent a cetăţenilor din Wuhan şi a altor oraşe începând cu 23 ianuarie. "Am monitorizat în fiecare moment răspândirea epidemiei şi progresul campaniei de reducere a acesteia, emiţând constant ordine orale şi, de asemenea, instrucţiuni", a declarat Xi Jinping.

Xi Jinping a dispărut de pe scena publică aproximativ două săptămâni, numindu-l pe premierul Li Keqiang la cârma acţiunilor de stăvilire a epidemiei.

În acest moment este neclar dacă scurgerea în presă a discuţiei din cadrul şedinţei a fost făcută la ordinele lui Xi Jinping - caz în care se urmăreşte domolirea nemulţumirii populaţiei faţă de regimul comunist - sau datorită unui rival politic al conducerii actuale.

Discursul l-ar putea expune pe Xi Jinping ca principal vinovat pentru scăparea epidemiei de sub control, un număr copleşitor de chinezi postând mesaje furioase la adresa regimului pe social media chineză.

La începutul lunii februarie, pentru a detensiona nemulţumirea publică, Xi Jinping a criticat autorităţile locale şi birocraţii de nivel inferior pentru „neajunsurile” în implementarea directivelor de nivel superior ale Partidului, concediind doi lideri locali din Wuhan - o strategie uzuală a regimului comunist prin care se încearcă găsirea de ţapi ispăşitori.

La începutul lunii ianuarie, oficialii oraşului Wuhan au dat asigurări că virusul nu se transmite de la om la om, pierzând astfel timp preţios în stăvilirea epidemiei şi punând în pericol milioane de oameni.