China admite: jumătate de milion de persoane au avut contact imediat cu cei îmbolnăviţi

Medici monitorizează populaţia pentru a găsi purtători de virus Wuhan, China, ianuarie 2020
Medici monitorizează populaţia pentru a găsi purtători de virus Wuhan, China, ianuarie 2020 (Betsy Joles/Getty Images)

VOA, o organizaţie de ştiri finanţată de SUA care operează şi în Asia, a raportat că 471.531 de persoane au avut contact imediat cu pacienţii confirmaţi.

"Până în prezent, 471.531 de persoane au avut un contact strâns cu pacienţii infectaţi. Acum există 181.386 de persoane sub observaţie medicală", a informat joi Comisia de Sănătate a Chinei, pe site-ul său oficial.

Proiecţiile sugerează că virusul are capacitatea de a se răspândi pe tot globul, putând infecta până la 80% din populaţia globală dacă scapă controlului. Carantinele draconice din China nu au ajutat nici ele la încetinirea răspândirii, mai ales din cauza răspunsului extrem de deficient al autorităţilor comuniste în primele stadii ale focarului din Wuhan - când Partidul a încercat să suprime ştirile despre epidemie în loc să ia măsuri eficiente.

Până în prezent, aproximativ 60.000 de cazuri au fost confirmate la nivel mondial, în timp ce numărul de decese - contestat de analiştii independenţi - este aproximativ 1.400.

Coronavirusul Wuhan pare mult mai contagios decât SARS, deşi mortalitatea sa - cel puţin din datele oficiale - pare să fie semnificativ mai redusă - deşi, inclusiv în acest domeniu, date certe lipsesc cu desăvârşire. Unul dintre motive este lipsa de transparenţă a Chinei - o delegaţie de experţi ai OMS în China fiind anunţată doar în acest weekend, la două luni după declararea oficială a epidemiei. Experţii americani, cei mai buni din lume în acest domeniu, au fost respinşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe