Şeful Gestapo-ului chinez, Li Dongsheng, ia 15 ani pentru "corupţie"

Cazul Dongsheng este ultimul din seria de oficiali de rang înalt cazuţi în conflictul sângeros din sânul Partidului Comunist Chinez.
Li Dongsheng.
Li Dongsheng. (Frederic J Brown/AFP/Getty Images)

Pentru orice analist onest este evident că în China, în cercurile puterii, din spatele scenei, se întâmplă lucruri neobişnuite.

Mass media de stat chineză a raportat luni că Li Dongsheng, fost ministru adjunct al Securităţii, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Oficial, condamnarea sa face parte dintr-o aşa-zisă campanie de anticorupţie desfăşurată de preşedintele Xi Jinping. În realitate, Li Dongsheng este o altă piesă capturată de Xi Jinping în lupta sa pentru acapararea puterii în cadrul Partidului Comunist Chinez.

Li a fost condamnat pentru mită şi a decis să nu facă apel la această decizie, conform unei declaraţii a presei chineze controlată de Partid.

Versiunea oficială este că fostul potentat comunist ar fi fost judecat pentru că a abuzat de poziţia şi puterea sa şi a primit mită în perioada 1996-2013, când ocupa o serie de posturi importante. Unele dintre funcţiile oficiale de care a abuzat, conform rapoartelor de stat, sunt: director adjunct al Televiziunii Centrale Chineze (CCTV), oficial de rang înalt în Ministerul Securităţii Publice şi adjunct al secretarului pentru securitate publică din cadrul Partidului Comunist Chinez.

În total, Li ar fi strâns aproximativ 22 milioane de yuani (3,4 milioane de dolari) de-a lungul anilor, deşi observatorii politicii opace a Chinei consideră deseori că astfel de cifre nu sunt prezentate corect, ele fiind, de fapt, mult mai mari. În schimbul banilor, Li a acordat promoţii şi o serie de alte favoruri, folosindu-se de poziţiile sale oficiale.

Mai puţin discutat în presa mainstream este faptul că Li Dongsheng a condus Biroul 610, o organizaţie extralegală creată în 1999, la ordinul liderului comunist al momentului, Jiang Zemin.

Deşi fondarea sa nu este făcută formal pe baza vreunei legi sau ordonanţe guvernamentale, Biroul 610 este organizat asemănător Gestapo-ului. A fost creat sub comanda unei comisii a Biroului Politic Permanent şi condus de un membru al acestuia, răspunzând numai Biroului Politic, având puteri discreţionare asupra celorlalte ministere, inclusiv asupra Ministerului Securităţii Statului. Sarcina sa a fost, conform jurnalistului Jan Johnson de la Washington Post, de a distruge mişcarea Falun Gong cu orice preţ.

La conducerea Biroului 610 s-au perindat de-a lungul anilor - Li Lanqing, Luo Gan şi Zhou Yongkang - fiecare dintre ei fiind membru al Bandei de la Shanghai, un grup de putere din interiorul Partidului Comunist Chinez, format în jurul fostului dictator comunist Jiang Zemin.

Biroul 610 este răspunzător de milioane de crime împotriva umanităţii, comise din 1999 în cadrul campaniei de eradicare a aderenţilor Falun Gong [o combinaţie de exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă]. Arestarea şi condamnarea şefului unei organizaţii atât de sensibile politic ar fi fost până de curând imposibilă sub conducerea Partidului Comunist, care nu îşi condamnă niciodată călăii.

Dar vremurile în China se schimbă radical, deşi schimbarea nu este încă vizibilă.

Predecesorul lui Li Dongsheng la conducerea Biroului 610 a fost Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii chineze, acum aflat şi el în închisoare. Zhou Yongkang se afla la conducerea Comitetului Politic şi Legislativ, un organism care avea în subordine miliţia, securitatea, sistemul penitenciar şi al lagărelor de muncă, Justiţia, forţe speciale de intervenţie, însumând probabil peste 20 de milioane de angajaţi.

În momentul în care Xi Jinping a preluat puterea de la predecesorul său, Hu Jintao, Banda din Shanghai a reacţionat violent, şi, prin fostul ţar al Securităţii, Zhou Yongkang, a organizat cel puţin două atentate împotriva noului preşedinte, Xi Jinping. Aşa a ajuns Zhou Yongkang în colimatorul actualului preşedinte chinez, iar Partidul Comunist scena unui război civil cum nu a mai avut loc de la moartea lui Mao Tsedun - între aripa nouă şi Banda de la Shanghai - vechea gardă, dură, ai cărei membri sunt adânc implicaţi în crimele împotriva umanităţii comise în campania de eradicare a aderenţilor Falun Gong.

Fapt fără precedent în istoria comunistă a Chinei, acestui război i-au căzut până acum pradă membri marcanţi ai nomenclaturii comuniste: magnatul Bo Xilai, ţarul Securităţii chineze Zhou Yongkang, generalul Guo Boxiong, Lu Dongsheng, etc.

Cea mai decisivă victorie câştigată până în prezent de Xi Jinping a fost plasarea în regim de semi-arest la domiciliu a capului Bandei de la Shanghai, dictatorul Jiang Zemin, în vara anului 2015.