Şeful diplomaţiei europene: "Sfârşitul erei conduse de SUA se întâmplă sub ochii noştri"

Joseph Borrell
Joseph Borrell (John Thys/AFP via Getty Images)

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a cerut blocului să aibă o „strategie mai robustă” faţă de China, pe fondul semnelor că Asia înlocuieşte Statele Unite ca centru al puterii globale.

Şeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat luni la o întâlnire a ambasadorilor germani că „analiştii au vorbit demult despre sfârşitul unui sistem condus de americani şi sosirea unui secol asiatic”.

"Acest lucru se întâmplă acum în faţa ochilor noştri", a afirmat acesta.

Borrell a spus că pandemia poate fi considerată un punct de cotitură în trecerea puterii de la Vest la Est şi că pentru UE „presiunea de a alege părţile este în creştere.”

El a spus că blocul de 27 de naţiuni „ar trebui să-şi urmeze propriile interese şi valori şi să evite să fie instrumentalizat de unii sau de alţii”.

Dar, deşi creşterea Chinei este „impresionantă”, Borrell susţine că relaţiile actuale dintre Bruxelles şi Beijing nu s-au bazat întotdeauna pe încredere, transparenţă şi reciprocitate.

Borrell a spus „avem o şansă doar dacă avem de-a face cu China cu disciplină colectivă”, menţionând că un viitor summit UE-China în această toamnă ar putea fi o oportunitate în acest sens.

„Avem nevoie de o strategie mai robustă pentru China, care necesită, de asemenea, relaţii mai bune cu restul Asiei democratice”, a adăugat el.

Vorbind în aceeaşi conferinţă, organizată prin videolink din cauza pandemiei, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut o mai mare transparenţă din partea Chinei, o problemă care a ieşit în evidenţă în politica Partidului Comunist Chinez în primele etape ale izbucnirii virusului.

Germania preia preşedinţia rotativă de şase luni a UE în iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe