Încă 11 persoane şi-au pierdut viaţa în lupta cu virusul Wuhan în RM, printre acestea un medic. Peste 1500 lucrători medicali infectaţi

.
. (pixabay.com)

Pe parcursul zilei de luni, 25 mai, în Republica Moldova au fost confirmate oficial 54 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în urma testării a 383 persoane. Până în prezent au fost efectuate 47035 teste, fiind identificate în total 7147 cazuri.

Din numărul de cazuri confirmate astăzi, unul este de import din Federaţia Rusă, iar celelalte 53 cu transmitere locală din Chişinău 19, Sângerei 6, Cahul 5, Bălţi şi Ceadâr-Lunga câte 4, Ialoveni 3, Străşeni 2, Căuşeni, Comrat şi Edineţ câte 1 caz.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a menţionat că 8 dintre cazuri au fost confirmate în Transnistria, ceea ce ridică bilanţul în regiune la 888. Totodată, în regiunea stângă a Nistrului a fost înregistrat încă un deces, fiind vorba despre o femeie de 87 ani, numărul persoanelor decedată în regiune ajungând astfel la 30.

De asemenea, pe parcursul ultimelor 24 de ore, au mai fost confirmate încă 10 decese din cauza virusului comunist: un bărbat de 81 ani din municipiul Chişinău, o femeie de 83 ani din municipiul Chişinău, un bărbat de 72 ani din municipiul Chişinău, o femeie de 65 ani din municipiul Chişinău, un bărbat de 53 ani din raionul Soroca, un ărbat de 70 ani din raionul Sîngerei, un bărbat de 68 ani din municipiul Chişinău, o femeie de 53 ani din municipiul Chişinău, o femeie de 76 ani din municipiul Chişinău.

MSMPS a anunţat că la 25 mai a decedat medicul Bargan Fiodor Dmitri, în vârstă de 45 ani din UTA Găgăuzia, care a activat în secţia consultativă a Spitalului Raional Comrat, ca medic infecţionist. Astfel, numărul lucrătorilor medicali decedaţi din cauza virusului Wuhan a ajuns în Moldova la 14.

Până la ora actuală, din cauza coronavirusului, în Moldova au decedat 261 persoane, iar 3802 persoane au fost tratate şi externate.

Din numărul total de cazuri confirmate luni, 4 sunt lucrători medicali: felceri 1, asistenţi medicali 2, personal auxiliar 1. Astfel personalul medical infectat până la acest moment a ajuns la 1501.

La momentul actual, în stare gravă de sănătate sunt 275 de persoane, dintre care 23 persoane sunt conectate la aparate de respiraţie artificială fiind în stare extrem de gravă. În stare de sănătate gravitate medie sunt 591 persoane, în rest sunt în stare de sănătate satisfăcătoare.