Secrete despre zborul cu avionul, pe care piloţii nu vor să le dezvăluie

Avion în fază de aterizare
Avion în fază de aterizare (http://photopin.com/free)

Vă este frică de turbulenţe? Nu vă place mâncarea servită la bord? Staţi liniştiţi, atunci când veţi cunoaşte câteva dintre secretele care au loc în timpul unei călătorii cu avionul, aceste nimicuri vi se vor părea doar un moft.

Mulţi dintre noi se întreabă ce fac piloţii de avion în cabinele de comandă? Unele informaţii (private) provin de la o persoană direct interesată, sau aproape: un controlor de trafic aerian din SUA, care pe reţeaua socială Quora a dezvăluit unele "trucuri ale meseriei". Postarea sa a fost preluată de The Daily Mail. Citind, se pare că aproape fiecare zbor se confruntă cu unele defecţiuni şi probleme tehnice, mult mai frecvente decât s-ar putea imagina, şi că, în marea majoritate a cazurilor, acestea sunt rezolvate înainte de decolare sau în timpul călătoriei.

Prin urmare, referitor la aterizări: atunci când avionul "dansează", vina nu este întotdeauna a pilotului. De exemplu, în timpul unei furtuni avionul trebuie să fie în măsură să rupă covorul de apă de pe pista de aterizare pentru a nu derapa. Este de la sine înţeles, atunci, că unele zgâlţâituri sunt inevitabile. Cu toate acestea, "aproape jumătate din accidente au loc în timpul etapelor de aterizare, aşa că ne putem îngrijora pe bună dreptate, dacă aterizarea este forţată şi bruscă", avertizează controlorul de trafic.

De multe ori, piloţii dorm în timpul zborului. Un fapt care se discută deja de mai mult timp: în 2012, un sondaj de opinie realizat la sindicatul piloţilor a arătat că mai mult de jumătate dintre ei au pretins că au adormit cel puţin o dată în timpul zborului, prin rotaţie. Aşadar, un pui de somn este permis, lăsând comanda co-pilotului, în special în călătorii mai lungi.

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a călători: mulţi nu ştiu, dar experţii afirmă că acesta este dimineaţa, atunci când riscul de a întâlni turbulenţe este redus. Cele mai multe furtuni apar, de obicei, după-amiază şi dispar peste noapte, ceea ce înseamnă că există o anumită perioadă de timp când piloţii preferă să zboare, deoarece există mai puţin vânt de înfruntat - dimineaţa. Deci, dacă vă este teamă de turbulenţe, acum ştiţi ce oră să selectaţi pentru următorul zbor.

Piloţii servesc mâncăruri diferite. În legătură cu meniul piloţilor, aşa cum relatam într-un articol precedent, pe durata unui zbor, pilotului şi copilotului nu li se servesc niciodată aceleaşi feluri de mâncare, obiectivul fiind acela de a evita riscurile unei toxiinfecţii alimentare.

Un alt detaliu important, măştile de oxigen: în caz de urgenţă la altitudini mari, pasagerii au la dispoziţie doar câteva secunde pentru a purta masca înainte de a leşina. Din acest moment tulbure, stocul de oxigen este de numai 15 minute, un interval foarte scurt de timp, dar suficient pentru ca avionul să poată ajunge la o altitudine mai mică, unde nu mai e nevoie de mască.

Avionul cu care zburaţi poate fi ''defect'': desigur, înainte de zbor, avioanele sunt supuse unor revizii şi verificări minuţioase. Dar, de multe ori acestea decolează în ciuda faptului că echipajul este conştient de faptul că există anumite mici "defecţiuni tehnice". Nu este vorba despre o aripă care lipseşte sau de un motor care se opreşte brusc atunci când suntem la 30.000 de picioare, cel puţin aşa sperăm.

"Unele defecte sunt comune, cum ar fi întreruperea sistemului de iluminat din interiorul cabinei sau zborul cu baterie insuficent încărcată şi chiar avioane care decolează cu doar jumătate din motoarele lor 'aprinse'", relatează The Daily Mail. Dar există şi o explicaţie: ''unele companii nu plătesc piloţii pentru zborurile anulate, ceea ce face ca aceştia să accepte să zboare chiar şi cu unele mici probleme tehnice ale avionului'' ...