Secretarul General NATO - Alianţa trebuie să adreseze creşterea Chinei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

NATO trebuie să înţeleagă implicaţiile creşterii Chinei pe măsură ce Beijing-ul îşi extinde puterea în întreaga lume, inclusiv în zonele care ar putea provoca membri ai Alianţei Atlanticului de Nord, a declarat miercuri secretarul general Jens Stoltenberg.

Creşterea agresivităţii Chinei, inclusiv în Marea Chinei de Sud, a stârnit îngrijorări cu privire la intenţiile regimului comunist, iar Statele Unite au cerut Alianţei să recunoască şi să se adapteze la noile ameninţări emergente, inclusiv China.

"Nu este vorba despre mutarea NATO în Pacific, dar trebuie să dăm un răspuns la faptul că Beijingul se apropie de noi", a declarat Stoltenberg pentru Reuters într-un interviu la Sydney.

„Aşadar, toate acestea fac important ca NATO să abordeze ascensiunea Chinei şi facem acest lucru, în special, colaborând strâns cu partenerii noştri din această regiune - Australia, Noua Zeelandă, dar şi Japonia şi Coreea de Sud”, a spus Stoltenberg.

Beijingul susţine că progresele economice şi militare ale ţării nu reprezintă o ameninţare pentru alte naţiuni. Cu toate acestea, tensiunile au crescut pe măsură ce războiul comercial dintre Washington şi Beijing escaladează, iar secretarul apărării al SUA, Mark Esper, a declarat că ar dori să plaseze rachete cu rază intermediară în regiunea Asia-Pacific.

Duminică, în timp ce se afla într-o vizită la Sydney, Esper a declarat că Beijingul destabilizează regiunea Indo-Pacific, acuzând Beijingul de activităţi economice neloiale şi furt de proprietate intelectuală.

"Ieri am vorbit cu secretarul Esper, care a afirmat clar că va fi nevoie de timp pentru a dezvolta noi arme cu rază intermediară şi că orice posibilă desfăşurare în această parte a lumii va lua timp şi nu a fost luată nicio decizie", a spus Stoltenberg.

„NATO consideră, de asemenea, că tehnologia 5G va constitui o cărămidă a societăţii noastre, iar organizaţia lucrează acum la formularea unei modalităţi de securizare a propriei sale tehnologii”, a spus Stoltenberg.

„Tehnologia 5G este extrem de importanţă, deoarece va afecta toate aspectele sociale, industria, comunicaţiile, energia, într-un mod mult mai fundamental decât 4G o face azi”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe