Tiananmen Square 2.0? Beijingul avertizează că manifestanţii din Hong Kong vor fi “pedepsiţi”. Intervenţia militară posibilă

Poliţişti în zona Mong Kok a Hong Kong-ului, în 7 iulie 2019
Poliţişti în zona Mong Kok a Hong Kong-ului, în 7 iulie 2019 (Screenshot)

Pe măsură ce situaţia din Hong Kong continuă să se înrăutăţească, Beijingul a avertizat că manifestanţii vor fi pedepsiţi în curând pentru “acţiuni criminale” şi nu au exclus intervenţia forţelor militare comuniste chineze pentru a suprima demonstraţiile anti-guvernamentale, a notat publicaţia The Telegraph.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului pentru probleme legate de Hong Kong şi Macao, controlat de Beijing, demonstraţiile manifestanţilor provoacă “alunecarea Hong Kong-ului într-un abis periculos”, adăugând că, “pedepsirea lor este doar o chestiune de timp”, a notat site-ul de ştiri Zero Hedge.

Guvernul chinez nu va permite niciodată acţiuni care provoacă unitatea, suveranitatea sau securitatea naţională, a precizat Yang Guang, amintindu-le locuitorilor oraşului că Armata de Eliberare a Poporului are o “forţă puternică şi de încredere care apără fiecare centimetru al teritoriului său”.

Yang s-a referit la principalul slogan al manifestanţilor “Revendicaţi Hong Kong-ul, este revoluţia vremurilor noastre”, reamintindu-le că Hong Kong este o parte a Chinei. “Aş dori să îi întreb pe aceia care strigă aceste lucruri, ‘ce anume din Hong Kong doriţi să revendicaţi? Unde anume vreţi să revendicaţi Hong Kong-ul?’”, potrivit The Telegraph.

Între timp, peste 12.000 de poliţişti din Shenzhen au desfăşurat un exerciţiu pe tema controlului cetăţenilor, difuzat public – oferind manifestanţilor o anticipare despre ce s-ar putea întâmpla în Hong Kong.

În imagini video transmise live în timpul exerciţiului, forţele de poliţie echipate cu armură corporală, căşti şi scuturi s-au confruntat cu grupuri de oameni îmbrăcaţi cu tricouri negre sau care purtau căşti pentru construcţii galbene sau roşii – similare celor purtate de manifestanţii din Hong Kong – şi care fluturau steaguri, bannere şi pancarte din lemn, potrivit publicaţiei South China Morning Post.

Hong Kong a alunecat în haos luni seară, după prima zi de grevă generală, inaugurată de o conferinţă de presă în care liderul oraşului a avertizat că protestele ameninţă suveranitatea regimului chinez.

Poliţia din Hong Kong a lansat luni peste 800 de runde de gaze lacrimogene, 140 de gloanţe de cauciuc şi au fost arestate aproximativ 148 de persoane cu vârste cuprinse între 13 şi 63 de ani, potrivit datelor oficiale. Luni a avut loc o amplificare semnificativă a violenţelor. Până atunci, pe parcursul a două luni de proteste, poliţiştii au tras 1.000 de runde de gaze lacrimogene şi aproximativ 160 de gloanţe de cauciuc, potrivit South China Morning Post.

În plus, autorităţile din Hong Kong au refuzat să respecte cererile manifestanţilor – a căror acţiune a început sub forma unui protest împotriva unui proiect de lege privind extrădarea cetăţenilor în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunalele controlate de Partidul Comunist Chinez şi care, de atunci, s-a extins într-o mişcare anti-guvernamentală, în cadrul căruia manifestanţii cer, printre altele, o democraţie mai mare în oraş, demisia şefului Executivului, Carrie Lam, şi suspendarea definitivă a proiectului de lege cu extrădarea.

Beijingul a acuzat jucători străini – inclusiv Statele Unite – de “amestec” în Hong Kong cu scopul de a destabiliza guvernarea comunistă chineză asupra regiunii. De asemenea, au mai fost învinuite valorile familiale şi educaţia precară pentru încurajarea “degenerării” în rândul tineretului, regimul chinez susţinând totodată că este necesară o educaţie naţionalistă mai fermă pentru a promova patriotismul, potrivit unui raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe