Scrisoarea lui Aleksandr Soljenitin liderilor Uniunii Sovietice, IDEOLODGIA (partea VII)

Aleksandr Soljenitin, romancier rus emerit si un puternic luptator anticomunist.
Aleksandr Soljenitin, romancier rus emerit si un puternic luptator anticomunist. (STEVE ROSE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.04.2011

6. IDEOLOGIA

Aceasta ideologie, obtinuta prin mostenire, nu este doar invechita si uzata fara speranta, dar si in cele mai glorioase decenii, a gresit in toate predictiile sale, niciodata nu a fost o stiinta.

Teoria economica primitiva si superficiala, a declarat ca numai muncitorul produce valori si ca nu a vazut contributia organizatorilor, inginerilor, transportului, unitatilor comerciale . Ea a gresit, prognozand ca proletariatul va fi marginalizat fara limite, ca niciodata nimic nu se va obtine in conditiile democratiei burgheze — noi acum de am putea sa-i hranim, sa-i imbracam si oferim ocazii de petrecere, asa cum a facut-o capitalismul! A gresit, ca bunastarea tarilor europene se tine pe colonii — doar eliberandu-se de colonii a inceput sa produca "minuni economice". S-a inselat, ca socialistii nu pot accede niciodata la putere altfel, decat prin lovitura armata. Ea a gresit, precum ca aceste revolte, vor incepe cu tarile industrial avansate — din contra. Si, ca evolutiile se vor raspandi rapid in intreaga lume, si ca statele vor dispare — sunt toate rataciri, este lipsa de cunostinte naturii umane. Si ca razboiele sunt specifice numai capitalismului si se vor incheia cu acesta — am vazut deja cel mai lung razboi a secolului XX, 15 si 20 de ani nu capitalismul respingea negocierile si armistitiul - si sa nu ne dea Dumnezeu sa fim martori la cel mai brutal si mai sangeros razboi al omenirii - razboi intre cele doua superputeri comuniste. Si nationalismul a fost acea teorie in 1848 ingropata ca "relicva" - gasiti in lume astazi o alta putere mai mare! Si in multe privinte la fel, obosesti sa le enumeri pe toate.

Marxismul nu este doar eronat, nu este doar pseudostiinta, fara sa prezica vreun eveniment in cifre, cantitati, rate sau regiuni, ceea ce astazi usor o fac masinile electronice in prognozele sociale, neghidate de marxism, insa impresioneaza prin vulgaritatea economico-mecanica in incercarile de explicare a fiintei umane subtile si a conglomeratiei complexe de milioane de oameni cum este societatea. Doar prin lacomia unora, orbirea altora si setea de credinta al celor de-a treia, poate fi interpretat umorul sinistru al secolului XX: cum e posibil inca ca doctrina, atat de profana, atat de nereusita, sa mai aiba atatea adepti in Occident! Si la noi au ramas deja cei mai putini! Noi ce care am simtit pe pielea noastra, suntem impusi sa purtam masti...

Am vazut mai sus ca toate pietrele de moara, care va ineaca, vi le-au oferit nu bunul vostru simt, dar anume invatatura progresista perimata. Si colectivizarea. Si nationalizarea mestesugurilor si serviciilor mici (care a facut insuportabila viata cetatenilor de rand, dar voi asta nu sesizati, ce a acumulat furtul si minciuna chiar in economia zilnica - si sunteti inapti). Si in necesitatea pentru un avant international grandios, asa sa fie umflata dezvoltarea militara, care a dus pe apa sambetei intreaga viata interioara, si nici pentru explorarea Siberiei, 55 de ani nu ne-au ajuns. Si ingerintele in dezvoltarea industriala si restructurarea tehnologica. Si persecutia religiei, foarte importanta pentru marxism [* Serghei Bulgakov a spus (1906, "Karl Marx ca tip religios”), ca ateismul este principalul centru emotional si de inspiratie al marxismului, si celelalte stiinte deja se invart in jurul acestuia. Ostilitate fioroasa fata de religie — este cea mai insistenta in marxism], dar lipsita de sens si neprofitabila pentru liderii de stat pragmatici - cu ajutorul trantorilor sa otraveasca pe cei mai constiinciosi muncitori, carora le sunt straine frauda si furtul - si apoi se sufere din minciuna si furt la nivel national. Pentru credincios, credinta lui este cea mai pretioasa, care este mai inalta ca hrana pentru stomac.

V-ati gandit vreodata: de ce pe cei mai buni dintre cetateni ii lipsiti de patria lor? Pe voi, lideri guvernamentali doar va dezavantajeaza, insa o faceti automat, mecanic, pentru ca marxismul va obliga acest lucru. Si cum va impune pe voi, liderii superputerii, sa dati rapoarte despre activitate unor oaspeti din strainatatea departata — din alta emisfera, lideri neinfluenti ai partidelor comuniste nesemnificative, carora le este indiferenta soarta Rusiei. Educati in marxism vi se pare un pas ingrozitor: brusc sa traim fara ideologie. Dar aici, de fapt, nu avem de ales, insasi imprejurarile ne vor forta sa o facem, dar poate fi prea tarziu. In perspectiva unui razboi iminent cu China, liderii nationali, oricum vor trebui sa se bazeze pe patriotism si doar pe el singurul. Cand Stalin s-a reorientat in timpul razboiului, amintiti-va! - nimeni nu a fost surprins, nimeni nu a plans dupa marxism, toti au acceptat ca cel mai natural lucru, al nostru, rusesc! Rational este sa fie facuta regruparea fortelor inainte de marele pericol — cat mai repede, fara amanare. Da, acest refuz, dar sovaitor, a inceput demult, o "combinatie" a marxismului cu patriotismul? - nonsens. Aceste puncte de vedere se pot "grupa" numai in vrajitorii comune, in orice alta problema istorica acesti termeni sunt contradictorii intotdeauna. Este atat de evident ca Lenin in 1915 chiar a declarat: "Noi suntem antipatrioti”. Si a fost adevarat, sincer. Si in toti anii 20 cuvantul "patriot" a insemnat cel din "garda alba". Si aceasta scrisoare pe care o aveti in fata voastra, este patriotism — ce inseamna negarea marxismului. Marxismul, dimpotriva, nu spune asta, sa dezvoltam Nord-Estul si sa eliberam femeile noastre de rangi si lopeti, dar sa grabim si sa finantam revolutia mondiala.

In acel moment, cand vor trage primele tunuri la frontiera sovieto-chineza, frica sa va fie sa va pomeniti in aceasta incertitudine duplicitara cu neajuns si ambiguitate de constiinta nationala in tara noastra — ati vazut cum mareata America a pierdut in fata unui mic Vietnam de Nord, cat de usor au cedat nervii societatii americane si tinerilor - tocmai deoarece in Statele Unite constiinta nationala este foarte slaba. Nu ratati momentul!

Primul pas pare dificil, dar, de fapt, veti experimenta in curand o mare usurare, eliberandu-va de povara de nimic, scutirea masinariei statului, tuturor schemelor in randul conducerii. Toata aceasta ideologie, care a condus la unul din cele mai ascutite conflicte in politica noastra externa, a incetat demult sa ne ajute pe intern, precum in anii 20 si 30. Acum constructiv nimic nu se tine pe ea in tara, aceasta coloana falsa teatrala de cosciug, care exclusa - nimic nu se prabuseste, nimic nu se clatina. Totul in tara deja se tine pe interese materiale si pe subordonare, nu pe avant ideologic, stiti foarte bine si singuri. Astazi, aceasta ideologie doar slabeste si va constrange. Ea a dezordonat viata societatii, creierele, vorbirea, radioul, editura cu minciuni, minciuni, minciuni. Pentru ca cum altfel mortul sa pretinda ca inca continua sa traiasca, daca nu prin schimonosire? Totul s-a inecat in minciuna si toata lumea o stie, in conversatii private, deschis vorbesc despre asta si rad, si se agita, iar in discursurile oficiale fatarnic insista ca "asa trebuie" si, la fel de fatarnic, citesc si asculta plictisitor discursurile altora — si cata energie a societatii se risipeste in asa mod! Si voi, deschizand un ziar sau pornind televizorul — VOI INSIVA chiar credeti cu adevarat in sinceritatea acestor discursuri? Da, cred ca demult nu, sunt sigur. Altfel — v-au departat de viata interioara a tarii.

Aceasta minciuna obligatorie, fortati sa o consumam, a devenit partea cea mai dureroasa a existentei umane in tara noastra - mai rau decat orice neajuns material, mai rau decat orice libertatea civila.

Si toate aceste arsenale de minciuni, inutile pentru stabilitatea noastra nationala, se atrag ca un impozit in favoarea Ideologiei: a lega, converge totul ce se intampla, intr-o ideologie incapatinata, moarta. Exact dupa ce, statul nostru din inertie, traditie, obicei inca se tine de aceasta doctrina falsa, pentru iluziile sale ramificate, ea si are nevoie sa-i inchida pe dizidenti. Deoarece anume ideologia iluzorie nu are cum sa raspunda la revendicari, proteste, decat cu arme si gratii.

Lasati aceasta ideologie ponosita deoparte! Daruiti-o adversarilor vostri sau sa plece unde o duce vantul, lasati-o sa ocoleasca tara noastra ca norii, ca o epidemie, si sa aiba grija de ea si sa o inteleaga altii, nu noi! Si odata cu ea ne vom elibera de necesitatea de a umple cu minciuna intreaga viata. Scoateti, scuturati de pe noi toti acest tricou transpirat si murdar, pe care este deja atata sange, incat nu lasa se respire corpul viu al natiunii, sangele celor 66 de milioane. Pe ea sta intreaga responsabilitate pentru acest sange, mai trebuie sa va conving ca e vital sa o aruncam cat mai repede? - si lasa sa o culeaga cine doreste.

Eu nu propun sa treceti in cealalta extrema - sa persecutati sau inteziceti marxismul, chiar a-l certa (in curand nimeni nu se va certa cu el, din lene). Vreau doar sa va sugerez — sa va salvati pe voi insiva si salvati structura statala si poporul nostru de el. Iar pentru aceasta doar: scutiti marxismul de sprijinul guvernamental puternic, si lasati-l sa existe desinestatator, pe picioarele lui. Si sa fie promovat, protejat si implementat in mod liber, fara limite, dar in timpul liber, nu pe salariul de stat. Adica, intregul sistem de propaganda trebuie sa inceteze sa fie sustinut din surse de stat. Pentru multi acesti lucratori acest lucru nu trebuie sa le creeze resentimente si rezistenta: noua pozitie de a-i elibera de orice reprosuri fata de interesele meschine potentiale, prima data cand li se va oferi posibilitate de a demonstra cu adevarat convingerile lor ideologice, sinceritatea lor. Si ar trebui doar sa-i bucure aceasta sarcina dubla: in timpul orelor de munca, sa-si asume munca productiva pentru tara, pentru producerea valorilor reale (orice lucru, care-l va inlocui pe actualul, va fi mult mai rentabil, pentru ca prezentul este zero, daca nu negativ), iar serile, in timpul liber si de sarbatori sa se dedice in promovarea preferatei invataturi, bucurandu-se altruist de adevar! La urma urmei, tocmai asa, de exemplu, actioneaza credinciosi, si chiar si in persecutie - si se considera impliniti spiritual. Ce ocazie remarcabila nu spun de experimentat, dar — de demonstrat sinceritatea tuturor celor care ne-au agitat timp de decenii pe noi toti.

ultima parte va urma ...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor