Scrisoarea lui Aleksandr Soljenitin adresata liderilor Uniunii Sovietice (I)

Aleksandr Soljenitin, romancier rus emerit si un puternic luptator anticomunist.
Aleksandr Soljenitin, romancier rus emerit si un puternic luptator anticomunist. (STEVE ROSE / AFP / Getty Images)

Aceasta scrisoare a remarcabilului scriitor rus Aleksandr Soljenitin (1918-2008), adresata si trimisa liderilor URSS, a fost scrisa pe 5 septembrie 1973. Pentru prima data versiunea scurta a scrisorii a fost publicata de catre YMCA-PRESS Paris in 1974.

Scrisoarea contine sapte sectiuni. Pe site-ul nostru vom publica toate sectiunile, in versiune lunga.

Cuvant inainte al autorului, inainte de a fi publicata

Scrisa inainte de a ajunge "Arhipelag”-ul la KGB, scrisoarea, cu toate aceste sugestii, am trimis-o la destinatar cu sase luni in urma. De atunci, nu a fost nici o reactie, raspuns sau sa aud vreo miscare. In sedintele inchise ale sistemului multe idei au fost nimicite si fara indoiala - de genul acestora. Nu imi ramane nimic decit sa fac publica scrisoarea. Campania ziaristica impotriva "Arhipelag” -ului, nedorinta de a recunoaste trecutul incontestabil, puteau fi considerate un refuz definitiv. Dar eu si acum nu il gasesc irevocabil. Pentru pocainta niciodata nu este prea tarziu, aceasta cale este deschisa pentru oricine care traieste pe acest Pamant, pentru toate fiintele capabile de a trai.

Aceasta scrisoare s-a nascut, a evoluat, de la un singur gand: cum sa evitam dezastrul national care ne ameninta? Pot uimi unele din sugestiile sale practice. Sunt gata imediat sa le exclud daca cineva va prezenta nu o critica isteata, ci o cale constructiva, solutie optima si, cel mai important, reala, cu rezultate clare. Intelectualitatea noastra este unanima privind viitorul tarii noastre (libertati cat mai extinse), dar sunt de asemenea unanimi in privinta inactiunii pentru acest viitor. Cu totii asteapta captivati: oare nu se va intampla ceva de la sine? Nu, nu se va intampla.

Sugestia mea a fost inaintata, desigur, cu o speranta minima, cu toate acestea, ea nefiind zero. Motiv pentru speranta constituie, cel putin, "miracolul lui Hrusciov" din anii 1955-1956 — neasteptat de nimeni, un miracol incredibil de eliberare a unor milioane de prizonieri nevinovati, cuplat cu rudimente fragmentate de legislatie umana (desi in alte sectoare, cu o alta mana, aparea contrariul). Acest exces de zel a lui Hrusciov a depasit masurile politice necesare acestuia, si a fost, fara indoiala, o actiune condusa de inima, in esenta ei - ostila ideologiei comuniste, necompatibila cu aceasta (din care cauza atat de repede s-au departat de el si metodic s-au retras). Sa-ti interzici presupunerea ca ceva similar s-ar putea intampla din nou, inseamna a sugruma integral speranta la evolutia pasnica a tarii noastre.

Scrisoare

Eu nu sunt incurajat ca veti binevoi sa va aprofundati in consideratiile nesolicitate din serviciul dumneavoastra, desi un rar compatriot ca mine, care nu sta pe scara subordonata voua, nu poate fi demis sau retrogradat, promovat sau recompensat, si astfel, este foarte probabil sa auziti de la el o opinie sincera, fara vreun interes de serviciu - asa cum nu se intampla nici chiar in cazul celor mai buni experti in aparatul dumneavoastra de stat. Nu sunt incurajat, dar incerc sa spun aici, pe scurt, principalul lucru: ce cred eu ca este salvarea si binele pentru poporul nostru, la care, prin nastere ii apartineti voi toti - si eu.

Doresc binele tuturor popoarelor si cu cat mai aproape traiesc de noi — cu atat mai bine. Dar mai ales ma preocupa soarta poporului rus si ucrainean, cum se spune in proverbul “unde te-ai nascut, acolo te-ai potrivit mai mult”, din cauza suferintei de neegalat pe care am suportat-o.

Si aceasta scrisoare o scriu cu IPOTEZA ca acelorasi ingrijiri prioritare sunteti supuse domniile voastre si nu va sunt straine de origine, parintii, bunicii, strabunii si plaiurile natale, caci nu sunteti fara nationalitate. Daca am gresit, atunci continuarea lecturii acestei scrisori este inutila.

Nu voi sta aici sa ma cufund in detalii minutioase despre ultimii 60 de ani. Cum s-a desfasurat istoria noastra si ce a fost aceasta, incerc sa clarific in cartile mele, pe care nu cred ca le-ati citit vreodata sau le veti citi. Dar aceasta scrisoare o adresez chiar voua: pentru a-mi expune intelegerea despre viitor, si poate chiar sa va conving. Sa va propun o solutie potrivita pentru a preveni principalele pericole care ne asteapta in urmatorii 10-30 de ani.

Aceste pericole: razboi cu China si disparitia noastra cu tot cu civilizatia occidentala in aglomeratia si duhoarea Pamantului putrezit.

Va continua ...

Aleksandr Isaievici Soljenitin (Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын) (n. 11 decembrie 1918, Kislovodsk, Rusia, d. 3 august 2008, Moscova) romancier rus, dizident anticomunist, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1970. Lucrarea sa Arhipelagul Gulag, in 3 volume, despre viata si moarte in lagarele sovietice consterneaza intelectualitatea occidentala cunoscatoare doar a sistemului concentrationar nazist, si naruieste imaginea orbitoare despre paradisul bolsevic, construita cu atata truda de agentii de influenta ai Cominternului, ai PCUS si ai KGB-ului.

alte articole din secțiunea Opinii