Scrisoarea lui Aleksandr Soljenitin liderilor Uniunii Sovietice. Razboi cu China (III)

Alexander Soljenitin in 17 septembrie 1993
Alexander Soljenitin in 17 septembrie 1993 (JOEL ROBINE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.02.2011

Despre un eventual razboi cu China

Sper sa nu repetati greselile multor conducatori din lume: nu va faceti planuri despre un blitzkrieg victorios. Impotriva noastra e o tara de aproape un miliard, fara precedent pana acum in vreun razboi din istoria lumii. Populatia sa, evident, nu a avut timp inca sa-si piarda diligenta originala — care o intrece pe a noastra actuala - perseverenta, umilinta, si se afla capturata intr-un sistem totalitar, nu mai slab ca al nostru. Armata si poporul sau nu vor ceda cu prudenta occidentala. Fiecare soldat si fiecare civil va lupta pana la ultimul glont si ultima suflare. Nu vom avea aliat in razboiul acela....

Arma nucleara, cu siguranta, nu o veti aplica primii, ar fi total irevocabil din punct de vedere al reputatiei, pe care nu o puteti ignora, dar si din punct de vedere practic - o asemenera masura n-ar duce la victorie rapida. Cu atat mai mult nu o va folosi partea inamica, mai slaba in aceasta privinta. Dar, in general, din fericire pentru omenire, din simpla autoconservare, atunci cand este la un pas de la distrugere, ea va manifesta abtinere. Asa dupa cum dupa Primul Razboi Mondial, nimeni nu a indraznit sa foloseasca arma chimica, dupa al II-lea, cred ca nimeni nu va face uz de arma nucleara. Astfel, toate aceste suprarezerve dezastruoase amuza doar inventatorii si generalii. Asta este soarta grea a celor care s-au angajat sa fie printre primele puteri nucleare. Acumularile nu vor fi niciodata utile, iar la inceputul unui eventual conflict vor fi si invechite.

Razboiul va fi cel mai lung si sangeros dintre toate razboaiele omenirii. Cel putin la fel ca cel vietnamez (cu care se va asemana in multe privinte), nu va dura mai putin de 10-15 ani si va decurge, aproape pe acelasi note scrise de Amalric, ce a fost trimis din acest considerent la distrugere, in loc sa fie invitat in calitate de expert.

Daca in primul razboi mondial, Rusia a pierdut un milion si jumatate de oameni, iar in al II-lea (in conformitate cu Hrusciov) - 20 milioane, razboiul cu China ne va costa nu mai putin de 60 milioane capete si, ca intotdeauna in razboaie - cele mai bune minti, cele mai morale, neaparat vor muri. Daca vorbim despre poporul rus - va fi stearsa ultima radacina, va avea loc ultima exterminare...

Dupa acest razboi, poporul rus practic nu va mai exista pe Planeta. Si asta va insemna o pierdere totala a razboiului, indiferent de celelalte consecinte (in mare masura triste, inclusiv pentru puterea dvs, care va fi pierduta dupa cum intelegeti). Mi se rupe inima cand imi imaginez cum tinerii nostri si cei mai buni adulti vor pasi spre propria moarte in razboi, si ce fel de razboi? - IDEOLOGIC. Pentru ce? - in mare parte pentru o ideologie moarta. Cred ca nici chiar dvs nu va puteti asuma o astfel de responsabilitate teribila!

O compasiune profunda imi trezesc chinezii de rand, deoarece ei vor fi cele mai neajutorate victime ale razboiului, ei sunt prinsi in aceasta damnare, si nu numai ca nu-si pot schimba destinul, nu-l pot discuta - dar nici macar nu pot misca din urechi.

Si acest viitor dezastruos, care nu este departe, se aseaza ca o povara pe noi cei de azi si cei care detin puterea, sau cei care au puterea de a influenta, sau pe cel care are voce - sa spuna: acest razboi nu trebuie sa existe, ACEST RAZBOI, NU TREBUIE SA AIBA LOC! Nu sa incerce sa-l castige, deoarece asta nu este posibil. Ci trebuie — SA-L EVITAM!

Mi se pare ca eu vad aceasta problema. Si, prin urmare, m-am angajat sa scriu aceasta scrisoare astazi.

Care sunt cauzele care duc spre acest razboi? Presiunea miliardelor de chinezi asupra pamanturilor siberiene inca nedefrisate, subiectul disputelor continue dupa tratatele vechi, dar si asupra intregii Siberii, la care noua, in marea graba a transformarilor grandioase sociale si chiar cosmice, inca nu ne-au ajuns mainile. Si aceasta presiune va creste in conditiile suprapopularii Pamantului.

Cu toate acestea, prima cauza a razboiului iminent - cauza asta e mai acuta, primordiala si fara speranta - este cea IDEOLOGICA. Nu vom fi surprinsi: in intreaga istorie nu au fost razboaie mai naprasnice, decat cele provocate de diferente ideologice (inclusiv, cu parere de rau, si religioase). De 15 ani, intre voi si liderii din China continua disputa despre cine-i intelege, interpreteaza si urmeaza mai bine parintii ideologici. Si pe langa asta, mai grav decat confruntarea intre doua state, se inalta lupta la nivel mondial, nazuinta de a intrepreta uniform doctrina comunista si dorinta ca pe baza ei sa fie conduse toate natiunile lumii.

Daca in primul război mondial, Rusia a pierdut un milion si jumătate de oameni, iar în al II-lea (în conformitate cu Hrusciov) - 20 milioane, războiul cu China ne va costa nu mai putin de 60 milioane capete

Si cum va imaginati ca se va intampla? Se va declansa razboiul si ambele parti aflate in conflict vor purta pe drapeluri puritatea ideologiei lor? Si 60 de milioane de compatrioti de-ai nostri vor fi ucisi pentru ca pe pagina 533 a volumului lui Lenin, a fost scris adevarul, si nu pe pagina 335, cum sustine dusmanul nostru? Si oare doar primii din primii vor cadea astfel...?

Cand a izbucnit razboiul cu Hitler, Stalin, desi a ratat si ruinat pregatirile militare, n-a ignorat partea ideologica. Desi baza ideologica pentru acel razboi parea de necontestat — conflictul a fost purtat impotriva unei ideologii in aparenta diametral opuse - Stalin din primele zile ale razboiului ... a desfacut insa steagul rus vechi, partial chiar si prapurele ortodox si noi am castigat! (Numai la sfarsitul razboiului si dupa victorie am scos de la naftalina ideologia "progresista").

Nu credeti ca in coliziunea unor ideologii inrudite, divergente doar in nuante, veti trebui sa faceti aceeasi reorientare? Dar va fi prea tarziu, in toiul tensiunilor militare deja este foarte greu.

Ar fi intelept sa faceti aceasta schimbare chiar astazi! Oricum daca razboiul se va purta inevitabil, nu este mai rezonabil sa fie facut cu mult in avans, PENTRU A EVITA LUPTA complet?

Dati-le lor aceasta ideologie! Lasati liderii chinezi sa se mandreasca un timp cu ea. Si pentru asta vor lua asupra lor un sac intreg de obligatii internationale nerealizabile, si sa grohaie, tarasca, educe umanitatea si sa plateasca toate economiile absurde, cate un milion pe zi Cubei, si sa intretina teroristii si gherilele continentelor sudice.

Va dispare principala discordie dintre noi si ei, vor decade multe cauze ale divergentelor si ciocnirilor actuale din intreaga lume, si conflictul militar se va amana pe mult timp, sau poate ca nu va mai avea loc niciodata.

Vom privi cu minte treaza: viforul negru al IDEOLOGII "PROGRESISTE" ne-a acoperit la sfarsitul secolului trecut venind din vest, ne-a chinuit si distrus destul sufletele, si daca acum el singur se arunca spre est - lasati-l sa plece, nu-i opriti! (Nu inseamna ca-i vreau moarte spirituala Chinei. Cred ca poporul nostru va fi in curand vindecat de aceasta boala, si China, candva, de asemenea - sper ca nu va fi prea tarziu. Sper sa reusim sa salvam tara noastra si sa protejam rasa umana. ...)

Nu vor mai fi divergente ideologice si nici razboiul chino-sovietic, probabil, nu se va mai petrece. Si daca in viitorul indepartat acesta se va declansa totusi, atunci cu siguranta va fi defensiv, cu adevarat national. La sfarsitul secolului XX nu putem sa cedam teritoriile siberiene, este fara indoiala. Dar sa cedam ideologia - este doar in favoarea si spre vindecarea noastra!

va continua ...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor