Scandalul de la Inspecţia Judiciară, investigat de CSM. Şefa DNA, în lumina reflectoarelor

Consiliul Superior al Magistraturii a luat oficial atitudine după scandalul "monstru" declanşat de apariţia în presă a unei înregistrări din care reiese că ar fi existat presiuni asupra uneia dintre inspectoarele care au verificat DNA.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări privind posibila afectare a independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care şefa DNA le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupţie, a transmis purtătorul de cuvânt al CSM.

În acelaşi timp, Inspecţia Judiciară trebuie să cerceteze dacă a fost încălcată independenţa funcţională şi operaţională a inspectorilor judiciari şi instituţiei pe care o reprezentau, în realizarea atribuţiilor de serviciu, în raport de informaţiile apărute în presă în legătură cu verificările realizate la DNA, dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei IJ prin presiuni interne şi externe şi dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe.

O altă sarcină a IJ va fi să cerceteze modul de comunicare a conducerii Inspecţiei Judiciare cu ceilalţi inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce ţin de independenţa inspectorului judiciar.

Şi problema înregistrării apărute în presă va trebui verificată. Mai exact, trebuie stabilit dacă a existat o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conţinutul acesteia a fost adus la cunoştinţa inspectorului şef, motivele eventualei întârzieri şi orice alte aspecte relevante.

Reamintim că site-ul "Lumea Justiţiei" şi, ulterior, Antena 3 au prezentat o înregistrare a unei discuţii dintre Mihaela Focică, una dintre inspectoarele care au verificat DNA, şi şeful adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan.

Potrivit înregistrării, Focică i s-a plâns lui Stan de presupuse presiuni exercitate asupra sa în legătură cu redactarea raportului cu privire la controlul efectuat la DNA şi i-a transmis că îi este frică să nu i se născocească un dosar penal şi să îi rămână copilul pe drumuri. Cele două entităţi media susţin că presiunile asupra inspectorului ar fi fost exercitate chiar de şefa DNA, deşi numele acesteia nu este menţionat în clar în discuţia respectivă. Detalii aici.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că Mihaela Focică s-a prezentat în audienţă la Parchetul General şi a depus o plângere penală "împotriva persoanelor care ar fi supravegheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca fiind şantaj, culegere de date şi comunicarea lor public".

Potrivit unor surse judiciare, plângerea depusă de Mihaela Focică îl vizează exclusiv pe şeful adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, pe care îl acuză de şantaj.

Ulterior, Parchetul General a decis să decline în favoarea DNA soluţionarea plângerii penale depuse de Mihaela Focică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne