Salmonella: Constantin linişteşte populaţia

Conferinţa ”AGRI-BUSINESS în profit”. În imagine,  Daniel Constantin
Conferinţa ”AGRI-BUSINESS în profit”. În imagine,  Daniel Constantin (Epoch Times România)
Epoch Times România
31.10.2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a dat miercuri o serie de declaraţii pe subiectul cărnii de pui potenţial infestate cu salmonella care ar fi ajuns în magazine Selgros, livrate de una dintre firmele implicate în dosarul fraudei de 50 de milioane de euro, Avicola Călăraşi.

Ministrul a ţinut să liniştească populaţia, dând asigurări că toate produsele comercializate în hipermarketuri sunt sigure. Desigur, pot exista şi excepţii, a recunoscut Constantin, care sunt identificate cu ajutorul medicilor veterinar:

"Toate produsele care sunt puse în comercializare sunt sigure. Există şi excepţii pe care le identificăm cu ajutorul medicilor veterinari", a spus Constantin, adăugând că speră că scandalul puilor să nu pună o "umbră negativă" asupra activităţii medicilor veterinari, informează gândul.

Declaraţiile ministrului vin în contextul în care autorităţile sanitar veterinare au decis miercuri retragerea de pe piaţă a unei "excepţii" de 13,5 tone de carne de pui, pentru a fi verificate dacă sunt infestate cu salmonella.

Măsurile au fost dispuse după ce în presă a apărut informaţia că SC Avicola Călăraşi SA, una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat către unele magazine Selgros cantităţi importante de carne alterată. Carnea era livrată pe păleţi în care erau şi "excremente de rozătoare", aspect sesizat de unul dintre reprezentanţii Selgros Braşov, conform referatului procurorilor. Produsele ar fi fost returnate de selgros, însă la Avicola Crevedia s-a decis reambalarea şi revinderea lor.

În plus, din investigaţiile procurorilor DNA a mai rezultat că, unul dintre responsabilii Avicola Călăraşi, deşi informat că halele de pui sunt infestate cu salmonella, nu a oprit punerea cărnii în vânzare, dimpotrivă, le-ar fi cerut angajaţilor,dintre care cel puţin unul medic veterinar, să ascundă aceste lucruri de inspectorii autorităţilor de resort, inclusiv de medicii veterinari a căror activitate Daniel Constantin nu o vrea umbrită de acest scandal.

Autorităţile însă "sunt vigilente" pentru că astfel de produse neconforme să nu ajungă în comerţ a mai menţionat ministrul Constantin ieri.

Din informaţiile publicate în presă, rezultă că cel puţin 6 tone de carne infestată ar fi ajuns în circuitul comercial:

Abordând şi problema evaziunii fiscale, având în vedere faptul că scandalul puilor infestaţi a izbucnit ca urmare a publicării unor informaţii dintr-un dosar de evaziune fiscală în domeniul alimentar, Constantin a "dezvăluit" faptul că evaziunea la carne este estimată la 40-60% din piaţă.

Conform gândul, statul ar pierde anual în jur de 1,31 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale din principalele ramuri ale industriei alimentare. Evaziunea în domeniul industriei cărnii s-ar ridica la 230 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor