Ruşii se laudă cu exporturi sporite de gaze spre China

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Alexey Miller, şeful Gazprom a declarat că înţelegerea semnată în luna mai cu China, în urma căreia gigantul rus ar urma sa furnizeze câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an statului chinez, reprezintă "doar începutul", relatează Mediafax.

"Perspectivele alimentării pieţei din China, dacă ne referim la asta, sunt, pur si simplu, imense. Noi spunem că volumul livrărilor noastre va creşte în curând la 60 de miliarde de metri cubi pe an, şi chiar la 100", a declarat Miller, citat de Itar-Tass.

Vorbind despre acordul care prevede ca Gazprom să înceapă să livreze din 2018 Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru o perioadă de 30 de ani, Miller a reamintit că respectivul contract cu China aduce Gazprom venituri de 400 de miliarde de dolari, sumă comparabilă cu estimările anterioare ale presei internaţionale.

Gazele ruseşti ar urma să fie transportate către China prin gazoductul Power of Siberia, al cărui construcţie a fost demarată la 1 septembrie. China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar volumul ar urma să ajungă, potrivit sursei citate, la 420 de miliarde de metri cubi pe an în anul 2020.

Declaraţiile CEO-ului Gazprom vin pe fundalul eforturilor UE, cea mai mare piaţă pentru Gazprom (160 miliarde de metri cubi în 2013) de a găsi o sursă alternativă pentru gazul rusesc. Potrivit Deutsche Wellle, există şanse bune ca, peste şase ani, Europa să primească gaze naturale din Marea Caspică prin Conducta Trans-Adriatică (TAP), ce ocoleşte Rusia. După unele dificultăţi iniţiale, proiectul începe să prindă formă, conform unui raport publicat de Deutsche Welle.

Finanţarea gazoductului european sudic părea iniţial să nu aibă şanse mari de reuşită, după ce gigantul german în energie E.ON şi firma franceză Total (implicată în afaceri cu ruşii de la Lukoil) s-au retras din TAP. În peisaj şi-a făcut însă apariţia un nou investitor – Enagás, una dintre cele mai mari companii de distribuţie de gaze din Spania, care a intrat cu 16% în proiect.

TAP ar trebui să livreze până la 20% din necesarul de gaze al Europei.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe