Rusia trimite nave de război în Marea Mediterană

Vladimir Putin, 6 februarie 2012
Vladimir Putin, 6 februarie 2012 (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.07.2012

O flotilă de nave ruseşti ale Marinei Militare a pornit marţi spre Mediterană, unde Rusia menţine o mică bază în Tartus, Siria.

Anul trecut, guvernul rus a încercat să proiecteze o imagine de neutralitate în conflictul din ce în ce mai sângeros din Siria. Acum, transmite un semnal de sprijin vechiului său aliat, preşedintele Bashar al-Assad, prin trimiterea unor nave de război în zonă.

Un distrugător şi trei nave de debarcare au părăsit portul arctic Severomorsk. Un al doilea distrugător a plecat din bază rusească de la Sevastopol, Ucraina. Interfax a raportat că mai multe nave de război din flota de la Marea Baltică, cu sediul în St Petersburg, se pregătesc să se alăture flotilei.

Navele de război au pornit a doua zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul de promovarea "unei democraţii ofensive".

Într-un discurs cheie în faţa principalilor diplomaţi ruşi adunaţi la Moscova, el a acuzat Occidentul că s-a folosit de înşelăciune pentru a obţine avantaje politice.

"Acest lucru poate fi văzut din operaţiunile aşa-zis umanitare, din promovarea unei democraţii 'ofensive' şi din intervenţia în conflictele interne, inclusiv cele care au rezultat din 'primăvara arabă'", a spus preşedintele.

Retorica extremistă a lui Putin s-a făcut auzită tocmai când grupurile siriene de opoziţie au ajuns la Moscova pentru a face lobby la Kremlin pentru ca Rusia să înceteze să îl sprijine pe preşedintele Assad.

În timpul domniei de 40 de ani a familiei lui Assad în Siria, mii de sirieni au studiat la Moscova şi mulţi dintre ei s-au căsătorit cu ruşi.

Miercuri, membrii opoziţiei siriene se vor întâlni cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Sirienii au declarat că nu vor cere Rusiei să acorde azil preşedintelui Assad şi familiei lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor