Hillary Clinton acuză Rusia şi China că sunt de partea guvernului Al-Assad

Secretarul de stat american Hillary Clinton, 18 mai 2012 (Alex Wong / Getty Images)
Epoch Times România
07.07.2012

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat vineri, în cadrul conferinţei Prietenilor Siriei de la Paris, că Rusia şi China "vor plăti un preţ" pentru "susţinerea" regimului lui Al-Assad , relatează CNN.

Secretarul de stat le-a cerut reprezentanţilor celor peste 100 de naţiuni şi organizaţii internaţionale să solicite sprijinul liderilor Chinei şi Rusiei pentru evitarea unui război civil în Siria.

"Vă cer să vă adresaţi Rusiei şi Chinei şi nu doar să îi rugaţi ci să le cereţi să nu mai fie părtinitori.(...) Cred că Rusia şi China nu consideră că vor plăti vreun preţ pentru că susţin regimul al-Assad", a declarat Hillary Clinton, vineri, la conferinţa de la Paris.

Prezente la conferinţa de la Geneva, din 30 iunie, dar absente de la întâlnirea de vineri a Prietenilor Siriei, Rusia şi China s-au arătat împotriva violenţelor forţelor guvernamentale siriene. Ele nu au acceptat, însă, intervenţia Naţiunilor Unite în procesul de tranziţie sirian.

"Tranziţia nu poate avea loc dacă represiunile regimului continuă. De aceea, întreaga lume priveşte către acele câteva ţări care pot avea o influenţă asupra Damascului", a completat Clinton.

Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a menţionat că există informaţii potrivit cărora forţe din interiorul regimului al-Assad ar fi început să cedeze. "Avem informaţii că un apropiat al regimului al-Assad ar fi demisionat, ceea ce înseamnă că anturajul său începe să înţeleagă că regimul devine imposibil de susţinut", a spus Fabius.

Pe de altă parte, emisarul ONU pentru Siria şi Liga Arabă, Ban Ki-moon, a anunţat vineri că misiunea Naţiunilor Unite în estul mijlociu se va reduce la mediere politică şi încurajarea dialogului între forţele siriene ale puterii şi opoziţiei.

Dacă, în cadrul întâlnirii de miercuri, prilejuită de expirarea, în mai puţin de 2 săptămâni a mandatului ONU în Siria, delegaţii ţărilor membre vor decide prelungirea misiunii ONU în Siria, numărul militarilor şi al observatorilor străini va fi redus iar sediul de monitorizare va fi la Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor