Rusia şi SUA doresc să extindă acordul de încetare a focului asupra întregii Sirii

Armata siriană a extins un armistiţiu în jurul oraşului Alep. Moscova şi Washingtonul au promis că îşi vor extinde eforturile pentru a vedea implementarea unui acord de încetare a focului în întreaga ţară.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.05.2016

SUA şi Rusia au promis luni că îşi vor dubla eforturile pentru a soluţiona războiul civil sirian, în condiţiile în care un armistiţiu în jurul oraşului cheie Alep a fost extins pentru alte 48 de ore. Cele două puteri au căzut de acord să ajute la implementarea unui plan de încetare a focului, stabilit în 27 februarie, ce cuprinde întreaga ţară.

“Federaţia Rusă şi Statele Unite sunt determinate să îşi dubleze eforturile pentru a ajunge la o soluţie politică în conflictul sirian”, conform unei declaraţii comune publicate de Ministerul rus de Externe.

Kremlinul şi Casa Albă au adăugat că pot raporta un oarecare “progres” în calmarea conflictului, dar că întâmpină “dificultăţi” în vederea încetării luptelor în anumite zone precum şi în privinţa livrării de ajutoare umanitare în regiunile lovite de lupte.

Moment de respiro pentru Alep

Alep, cândva cel de-al doilea oraş al Siriei şi un centru comercial important, a raportat 300 de victime de la amplificarea violenţelor la sfârşitul lunii aprilie. Comandamentul armatei preşedintelui sirian Bashar al-Assad a anunţat iniţial că încetarea temporară a ostilităţilor va dura până marţi, dar termenul a fost extins până miercuri la miezul nopţii.

Rebelii încă nu au confirmat armistiţiul. Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, luptătorii anti-Assad au lansat duminică rachete asupra unei zone din Alep ocupată de forţele guvernamentale, ucigând 5 civili, printre care 2 copii.

Conflictul sirian durează de 5 ani a provocat moartea a peste 270.000 de persoane şi forţarea altor câteva milioane să se refugieze în interiorul sau exteriorul ţării.

Implementarea deplină a planului de pace din luna februarie, asupra căruia s-a căzut de acord în cadrul discuţiilor din Geneva ce au fost intermediate de ONU, a fost afectată după ce grup care reprezintă mai multe facţiuni rebele moderate a părăsit negocierilor datorită a ceea ce ei susţin că sunt concesii făcute preşedintelui Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor