Raiduri aeriene asupra unei tabere de refugiaţi din Siria, soldate cu zeci de morţi

Observatorii sirieni susţin că cel puţin 28 de persoane au fost ucise în atacurile aeriene desfăşurate asupra unei tabere improvizate situate în apropierea graniţei siriano-turce. Atacul de lângă oraşul Sarmada, în teritoriul ocupat de rebelii sirieni, are loc după alte victime provocate în Homs.
Scena unui atac aerian asupra unei tabere pentru refugiaţi situată lânga oraşul sirian Sarmada, 5 mai 2016.
Scena unui atac aerian asupra unei tabere pentru refugiaţi situată lânga oraşul sirian Sarmada, 5 mai 2016. (Captură Foto)

În apropierea oraşului Sarmada, a avut loc un atac asupra unei tabere improvizate, soldat cu cel puţin 28 de persoane ucise şi răniţi. Persoanele rănite au fost duse de urgenţă pentru tratament în Turcia, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, adăugând că numărul morţilor va creşte probabil.

Imaginile şi materialele video postate pe reţelele sociale au arătat corturi incendiate, mizerie şi distrugere în tabără. Observatorul a susţinut că printre victime au fost femei şi copii.

Iniţial nu a fost clar cine a desfăşurat raidurile asupra taberei de refugiaţi de lângă oraşul Sarmada, care este situat în teritoriul ocupat de rebeli în provincia nord-vestică siriană Idlib, la aproximativ 40 km vest de oraşul zguduit de lupte Alep.

Activistul Abu Ibrahim al-Sarmai a declarat că au avut loc două lovituri aeriene asupra taberei destinate persoanelor care s-au retras din calea luptelor din Alep şi Palmyra, un oraş antic sirian recuperat recent din mâinile grupului jihadist Statul Islamic de către forţele guvernamentale siriene cu sprijinul forţelor aeriene ruse.

“Tabăra a fost lovită de două ori. Am auzit că multe corturi au luat foc”, a mai declarat Sarmai.

Nidal Abdul Qader, un oficial din opoziţia siriană ce locuieşte la aproximativ un kilometru distanţă de tabără, a declarat că aproximativ 50 de corturi şi o şcoală au fost făcute scrum.

Atac terorist în Homs

Incidentul din Sarmada a avut loc după un atac cu două bombe desfăşurat joi în satul Mukharam al-Fawkani din provincia centrală Homs.

Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite, conform mass mediei siriene de stat şi a guvernatorului regional Talal Barrazi.

Mai întâi a explodat o maşină capcană şi apoi, după ce s-au adunat oameni la faţa locului, un sinucigaş cu bombă aflat pe o motocicletă şi-a detonat explozibilii avuţi asupra sa.

Televiziunea siriană de stat a precizat că patru copii şi trei femei s-au aflat printre cei ucişi. Nu a existat o revendicare imediată pentru atac.

Atacuri sângeroase similare au mai avut loc în regiunea Homs în trecut şi au fost revendicate de grupul jihadist Statul Islamic.

Calm relativ în Alep

Calmul relativ a predominat joi în oraşul Alep după un armistiţiu anunţat de oficialii americani, şi încheiat în acord cu Rusia.

Diplomaţii încearcă să extindă un acord fragil de încetare a focului, intermediat în luna februarie de Washington şi Moscova, pentru o cât mai mare parte din teritoriul Siriei.

Într-o scrisoare către liderul rus Vladimir Putin, preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis că forţele guvernamentale siriene vor recupera în întregime oraşul Alep care este ocupat parţial de rebeli, precum şi alte oraşe siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe