Netanyahu confirmă că Israelul este la originea atacurilor împotriva Irakului din ultima lună

Benjamin Netanyahu, în Washington la o conferinţă AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) 2 martie
Benjamin Netanyahu, în Washington la o conferinţă AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) 2 martie (Amos Ben Gershom/GPO via Getty Images)

Recentele atacuri aeriene fără precedent asupra Irakului, despre care se bănuia că au fost efectuate de drone sau avioane israeliene au fost recunoscute de premierul Benjamin Netanyahu, care a confirmat vineri faptul că armata israeliană este cea care le-a organizat.

Netanyahu a spus, în cadrul unui eveniment pe Facebook, în direct, „fac totul pentru a apăra securitatea naţiunii noastre din toate direcţiile: în nord cu Libanul şi organizaţia Hezbollah, în Siria, cu Iran şi Hezbollah, din păcate, în Irak, şi în faţa Iranului. Suntem înconjuraţi de Islamul radical condus de Iran”.

În ultimele şase săptămâni, au existat trei atacuri aeriene semnificative asupra bazelor forţelor paramilitare irakiene - iar în cazul cel puţin unuia dintre incidente, oficialii americani au confirmat responsabilitatea israeliană. Toate atacurile au vizat unităţi paramilitare şiite susţinute de Iran.

Atacurile „misterioase”, două în august şi unul în iulie, au reînnoit apelurile din partea parlamentului irakian pentru o retragere completă a trupelor americane din ţară, având în vedere dispariţia statului islamic, lucru care a eliminat şi ultimul motiv al prezenţei oficiale a forţelor americane.

Furtuna politică şi diplomatică generată de atacurile israeliene şi violările spaţiului aerian irakian au dus la o declaraţie jenantă din partea Pentagonului în care se spune că SUA nu au avut niciun rol şi nici nu ştiau de planurile de atac; cu toate acestea, declaraţia nu a menţionat Israelul şi nici vreo putere din spatele atacurilor.

Săptămâna trecută, în timp ce se afla într-o vizită de stat la Kiev, Netanyahu a declarat reporterilor: „Iranul nu are imunitate. Nicăieri”. El răspundea la o întrebare specifică despre atacurile misterioase asupra Irakului.

Vom acţiona - şi în prezent acţionăm - împotriva lor, oriunde este necesar ”, a declarat el.

După ofensiva ISIS în Irak, urmată de diminuarea prezenţei forţelor americane în ţară, legăturile dintre Bagdad şi Teheran sunt în creştere, lucru care atrage atenţia Israelului, pentru care o asemenea alianţa ar prezenta probleme deosebite de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe