Rusia livrează Iranului primul lot de rachete S-300

După mai mulţi ani de tergiversare datorată presiunilor americane şi israeliene, Rusia a livrat în cele din urmă prima parte din sistemul său de rachete S-300 către Iran.
Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Rusia a livrat Iranului prima parte dintr-un sistem avansat de rachete antiaeriene, a raportat luni mass media iraniană. Astfel, Kremlinul începe să echipeze Teheranul cu o tehnologie care a fost blocată înainte ca Iranul să semneze anul trecut un controversat acord în privinţa programului său nuclear.

Sistemul de rachete sol-aer S-300 a fost folosit pentru prima dată în mijlocul Războiului Rece în 1979.

În forma sa actualizată, S-300 este unul dintre cele mai avansate sisteme de acest tip şi, conform think tank-ului britanic specializat în probleme de securitate RUSI, sistemul poate ataca mai multe avioane şi rachete balistice până la o distanţă de aproximativ 150 km.

Acordul Rusiei pentru a oferi Iranului sistemul S-300 a declanşat temeri în Israel, în special în condiţiile în care Teheranul a ameninţat de multe ori că va şterge statul evreu de pe harta lumii.

Într-o transmisiune înregistrată şi difuzată la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaber Ansari, a declarat luni la o conferinţă de presă: “Anunţ astăzi că prima fază a acestui contract a fost implementată”.

Ansari a răspuns întrebărilor reporterilor cu privire la înregistrările video postate pe reţelele sociale şi care arată ceea ce păreau să fie segmente ale unui sistem de rachete S-300 urcat pe camioane în nordul Iranului.

Rusia susţine că a anulat în 2010 un contract pentru a livra Iranului sistemul S-300 datorită presiunilor venite din partea Occidentului. Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat interdicţia respectivă în aprilie 2015, după ce a fost semnat un acord de principiu ce a pavat drumul pentru un acord nuclear deplin, în iulie 2015.