Khamenei: Rachetele, şi nu discuţiile, sunt cheia pentru viitorul Iranului

După ce SUA şi câteva state europene au acuzat Teheranul că a încălcat o rezoluţie ONU prin testarea de rachete balistice, Liderul Suprem al Iranului a apărat testele şi a declarat că viitorul ţării sale stă în dezvoltarea rachetelor şi nu în dialoguri.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Captură Foto)

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că rachetele sunt cheia pentru viitorul Republicii Islamice, oferind sprijin controversatelor Gărzi Revoluţionare - intens criticate de Occident pentru testarea rachetelor balistice.

Khamenei a susţinut un acord nuclear încheiat anul trecut între Iran şi puterile mondiale, dar de atunci a cerut Iranului să evite o reapropiere suplimentară de SUA şi aliaţi şi să îşi menţină puterea economică şi militară.

“Cei care susţin că viitorul stă în negocieri, şi nu în rachete, sunt fie ignoranţi fie trădători”, a declarat Khamenei, care are cuvântul final asupra tuturor problemelor ce ţin de stat.

“Dacă Republica Islamică caută negocieri dar nu are niciun fel de putere defensivă, atunci va trebui să se retragă în faţa ameninţărilor venite din partea oricărei ţări slabe”, a mai susţinut Khamenei într-o declaraţie publicată pe website-ul său.

S-ar putea ca remarcile sale să fie îndreptate împotriva fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani, liderul de facto al unei alianţe politice mai moderate, care săptămâna trecută a scris pe Twitter că “viitorul stă în dialog şi nu în rachete”.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au desfăşurat teste ale unor rachete balistice la începutul acestei luni, susţinând că a fost vorba de o demonstraţie a puterii non-nucleare a Iranului de a intimida şi descuraja inamicii statului.

Într-o scrisoare comună, văzută marţi de Reuters, SUA şi câteva puteri europene au declarat că testele au sfidat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care cere Iranului să nu testeze rachete capabile nuclear.

Dar Rusia, care deţine drept de veto şi este un membru permanent al Consiliului, a susţinut că testele nu au încălcat Rezoluţia 2231. Iranul a negat în mod constant faptul că rachetele sale au fost proiectate pentru a purta arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe