Rusia va livra sistemele antirachetă S-300 către Iran până la sfârşitul acestui an

După o amânare îndelungată, Rusia a declarat că va livra Iranului sistemele de rachete antiaeriene S-300 promise, până la sfârşitul acestui an.
Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Moscova este pregătită să livreze sistemele de apărare antirachetă S-300 de producţie rusească către Iran până la sfârşitul acestui an, a declarat un oficial.

„Cred că vom livra sistemele S-300 până la sfârşitul anului... Prima livrare va avea loc în septembrie sau august”, a declarat vineri Serghei Chemezov, şeful conglomeratului industrial rusesc de stat Rostec.

Rusia a fost de acord să livreze sistemele de rachete către Iran în baza unui contract în valoare de 800 milioane de dolari ce a fost semnat în 2007.

Totuşi, Moscova a refuzat să livreze sistemele către Teheran în 2010 sub pretextul că acordul respectiv a fost acoperit de cea de-a patra rundă de sancţiuni aplicate de ONU împotriva Iranului datorită programului său nuclear.

După refuzul Moscovei de a livra sistemele, Teheranul a depus o plângere împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Arbitraj din Geneva.

În aprilie 2015, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prezidenţial, pavând drumul pentru livrarea sistemelor de rachete către Teheran.

Decizia lui Putin a fost luată după ce Iranul şi grupul de ţări P5+1 – SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia, plus Germania – au ajuns la un acord de principiu cu privire la programul nuclear iranian în 2 aprilie 2015, în oraşul elveţian Lausanne. În iulie 2015 a fost încheiat, în cele din urmă, acordul nuclear final între cele două tabere.

Teheranul a dezvoltat, de asemenea, un sistem antiaerian de producţie internă Bavar-373, care a fost testat cu succes în august 2014. Sistemul de rachete de rază lungă, care este similar cu S-300, a fost produs de experţii iranieni în apărare şi este capabil să lovească ţinte aeriene aflate la o altitudine mare.