Rusia lansează un serviciu de transfer interbancar similar cu SWIFTBanca Centrală a Rusiei din Moscova.
Banca Centrală a Rusiei din Moscova. (Captură Foto)

Banca Centrală a Rusiei a lansat propriul său sistem de transfer interbancar similar cu serviciul SWIFT pentru a reduce dependenţa de serviciile financiare vestice.

“Noul serviciu va permite instituţiilor de credit să transmită mesaje în format SWIFT prin Banca Centrală către toate regiunile Rusiei fără nicio restricţie”, a declarat Ramilia Kanafina, vicedirector al Departamentului Naţional pentru Sisteme de Plată din cadrul Băncii Centrale.

În noiembrie, Kanafina a declarat că banca crează propriul său sistem pentru transmiterea mesajelor financiare, adăugând că acesta va deveni operaţional în câteva luni.

Vineri, Kanafina a declarat că sistemul este deja operaţional, dar că va deveni pe deplin funcţional într-un interval de şase luni.

Rusia a fost lovită de o serie de sancţiuni din partea SUA şi UE, care au acuzat Moscova că s-a implicat în conflictul ucrainean atât cu arme cât şi cu luptători. Kremlinul a negat aceste acuzaţii în repetate rânduri.

Mai mult, Rusia a fost martora unui declin uimitor al valorii rublei, care trece prin cea mai gravă criză a sa din 1998 încoace. Acest lucru se datorează atât aplicării sancţiunilor vestice cât şi scăderii continue a preţurilor globale la petrol.

De asemenea, în rândul unor state membre ale blocului european au existat discuţii cu privire la blocarea băncilor ruseşti în privinţa folosirii serviciului SWIFT.

Totuşi, SWIFT, sau Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea Internaţională pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare), a insistat că nu va bloca băncile ruseşti în privinţa utilizării serviciilor sale.

SWIFT este un sistem global de tranzacţii bancare folosit de majoritatea băncilor internaţionale. Sistemul transmite în siguranţă informaţii, inclusiv instrucţiuni de plată, între instituţiile financiare din 210 ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie