Sancţiunile occidentale ar putea dura mai multe decenii (ministru rus)

Ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaiev.
Ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaiev. (youtube.com)

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei pentru presupusul rol al acesteia în criza ucraineană ar putea dura 'multă vreme', poate chiar şi decenii, a declarat ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaiev, într-un interviu publicat joi de ziarul Vedomosti, preluat de Reuters.

'Când o lege americană trece este foarte greu să o mai schimbi după aceea - ea ar putea rămâne în vigoare chiar şi decenii', a precizat ministrul.

Economia Rusiei se îndreaptă spre recesiune, afectată de sancţiunile impuse de Occident pe tema Ucrainei şi de scăderea preţurilor la petrol, o piatră de temelie pentru veniturile la bugetul de stat. Totodată, rubla s-a devalorizat cu mai mult de 45% raportat la dolar de la începutul anului.

Această situaţie, coroborată cu lipsa unei reforme structurale a sectorului economic, au îndreptat într-o oarecare măsură Rusia spre 'furtuna perfectă'. Uliukaiev a explicat că, dacă nu ar fi existat sancţiunile, nu ar fi scăzut preţurile la petrol şi 'noi nu am fi făcut nişte lucruri nesăbuite', pe care nu le-a detaliat, economia rusească ar fi putut avea o creştere anuală cuprinsă între 2,5 şi 3 procente.

Pe de altă parte, înaltul responsabil şi-a exprimat temerea că sancţiunile ar putea fi înăsprite în anul ce urmează, în timp ce situaţia de pe pieţele de petrol s-ar putea deteriora şi mai mult. 'Situaţia este atât de greu de prezis încât nu putem anticipa ce schimbări se vor produce (...) Cum ar trebui să ne comportăm atunci? Să ne pregătim pentru un nou scenariu cu un preţ pe baril de 60$? Haideţi să o facem atunci şi pentru 40, 20 şi 10 dolari', a conchis el ironic.