Rusia expulzează un diplomat bulgar după acţiuni similare ale Sofiei

(photos.com)

Guvernul rus a expulzat un diplomat bulgar într-o măsură reciprocă, după ce Sofia a cerut Moscovei să-şi recheme un diplomat suspectat de spionaj, a declarat joi ministrul de externe al Bulgariei.

Ambasadorul Sofiei la Moscova, Atanas Krastin, a fost informat că diplomatul trebuie să părăsească Rusia în următoarele 24 de ore, conform protocolului diplomatic, a declarat ministerul într-un comunicat.

Moscova a menţionat „principiul reciprocităţii”, a spus el.

"Acesta este răspunsul în oglindă despre care am avertizat", a declarat joi agenţia de ştiri RIA, care a citat o sursă nenumita din ministerul rus de Externe.

Bulgaria, membră a NATO şi a Uniunii Europene, dar cu strânse legături istorice cu Moscova, a declarat în octombrie că a solicitat rechemarea diplomatului rus după ce procurorii bulgari au stabilit că a fost implicat în spionaj.

Procurorii au declarat că diplomatul expulzat ţinea reuniuni conspirative din luna septembrie a anului trecut cu bulgarii, inclusiv cu un înalt funcţionar care avea autoritate în domeniul informaţiilor secrete ale NATO şi UE.

Bulgaria a refuzat să acorde o viză ataşatului pentru Apărare al Rusiei. În acel moment, acesta a spus că unul dintre organismele implicate în acordarea de vize pe termen lung pentru diplomaţi a ajuns la o „opinie negativă” despre diplomat.

Bulgaria a fost cel mai de încredere aliat al Moscovei în regiune în perioada sovietică.

În ciuda tensiunilor periodice dintre cele două ţări, Rusia rămâne cel mai mare furnizor de energie al Bulgariei, care a refuzat să se alăture şi aliaţilor săi NATO şi UE anul trecut, în efortul de expulzare a diplomaţilor ruşi implicaţi în presupusă otrăvire a unui fost spion rus, Sergei Skripal, în Marea Britanie.