Războiul Rece este chiar aici. Rusia schimbă spioni cu Norvegia şi Lituania

.
. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)

Rusia, Norvegia şi Lituania au efectuat vineri un schimb de spioni, asigurând întoarcerea mai multor agenţi capturaţi, a declarat şeful contraspionajului lituanian.

Rapoarte anterioare sugerau că Moscova, Oslo şi Vilnius discutau despre schimbul a doi ruşi închişi în Lituania, doi lituanieni condamnaţi pentru spionaj în Rusia şi un norvegian, Frode Berg, condamnat pentru spionaj în Rusia.

Vilnius i-a trimis la Moscova pe resortisanţii ruşi Nikolai Filipcenko şi Serghei Moiseisenko. Rusia a returnat doi lituanieni, precum şi pe Berg, care a fost trimis Ambasadei Norvegiei la Vilnius.

Şeful contraspionajului din Lituania a declarat că schimbul a fost efectuat vineri la amiază, la una dintre trecerile de frontieră.

Filipcenko şi Moiseienko au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare în Lituania pentru că au încercat să recruteze oficiali lituanieni.

Doi cetăţeni lituanieni condamnaţi pentru spionaj în Rusia în 2016, Evgheni Mataitis şi Aristidas Tamosaitis, ar fi fost schimbaţi, dar ştirea nu a fost confirmată.

Berg, un fost gardian norvegian în vârstă de 63 de ani, pensionat, a fost reţinut la Moscova în decembrie 2017 şi închis timp de 14 ani, după ce a fost condamnat pentru strângerea de informaţii despre submarinele nucleare ale Rusiei.

El a pledat nevinovat în faţa acuzaţiilor de spionaj în favoarea Norvegiei.