Danske Bank îşi închide sucursala din Estonia

(Captură Imagine)

Danske Bank a declarat marţi că activitatea sa din Estonia se va opri, după ce autoritatea de reglementare financiară a ţării i-a ordonat să-şi închidă sucursala aflată în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri de spălare de bani, implicând Rusia.

"Danske Bank a închis acum în esenţă toate activităţile bancare din Estonia, în conformitate cu planul convenit cu agenţia FSA a Estoniei", a declarat vicepreşedintele executiv şi preşedintele Comitetului de lichidare, Frederik Bjoern, într-un comunicat.

Un avertizor de integritate a informat Consiliul de administraţie al băncii că procedurile menite să stăvilească spălarea de bani au eşuat complet şi că banca făcea, probabil, operaţiuni ilegale care cădeau sub incidenţa legilor estoniene - prin efectuarea de tranzacţii suspecte ale căror beneficiari includeau familia lui Vladimir Putin şi agenţia de spionaj extern a Rusiei, FSB.

Danske Bank Estonia este deja implicată în scheme de spălare a banilor implicând miliarde de USD provenite din Azerbaijan - unele dintre tranşe ajungând în buzunarele politicienilor europeni prietenoşi cu regimul din Baku, unul dintre cei mai mari violatori în materie de drepturi civile.