Raeţchi, veşti bune pentru spioni şi infractori: Clovnii PSD, proiect aberant în Comisia de Apărare

Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a anunţat, marţi, via Facebook, că majoritatea PSD-ALDE din Comisia de Apărare a votat "un proiect aberant" prin care cei cărora li se refuză certificatul ORNISS trebuie să primească şi o justificare a refuzului.

Pentru cei care nu sunt la curent precizăm că, în România, accesul la informaţii secrete de stat este permis cu respectarea principiului necesitaţii de a cunoaşte numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabil pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, respectiv certificatul ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat).

În acest context, Ovidiu Raeţchi explică imposibilitatea de aplicare a unei astfel de legi.

“Cu alte cuvinte, SRI sau SIE ar trebui să transmită celor suspectaţi de spionaj în favoarea unui stat ostil, de exemplu, faptul că nu li se oferă acces la informaţii clasificate pentru că sunt luaţi în vizor şi supravegheaţi. Eventual ar trebui să li se devoaleze şi reţelele noastre de siguranţă naţională. Tot ce ar trebui să facă un spion sau un infractor pentru a afla dacă e vizat într-un dosar ar fi să ceară certificatul ORNISS - şi ar primi imediat un rezumat al direcţiilor în care e suspectat”, a scris liberalul pe pagina sa de socializare.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare a mai adăugat că, “dintre toate legile iniţiate de PSD în materie de siguranţă naţională, domeniu în care sunt oricum catastrofali, aceasta îmi aminteşte cel mai mult de Cascadorii Râsului”.

“E imposibil de aplicat, cu certitudine că va fi respinsă de plen sau de Curtea Constituţională. În mod evident, SRI şi SIE au spus că nu susţin adoptarea proiectului de lege, care e pur şi simplu ilegal, bătându-se cap în cap cu principiile elementare ale clasificării informaţiilor, dar, sigur, clovnii PSD ştiu mai bine”, a conchis Ovidiu Raeţchi.