Rusia: Duma de Stat adoptă legi care interzic “lipsa de respect” faţă de autorităţi şi “ştirile false”

Poliţişti ruşi
Poliţişti ruşi (Getty Images)

Parlamentarii ruşi au votat joi un pachet de proiecte de legi prin care sancţionează utilizatorii de Internet şi jurnaliştii care manifestă lipsă de respect faţă de autorităţi şi răspândesc aşa-zise ştiri false (fake news), potrivit The Moscow Times.

Observatorii au susţinut că legislaţia foarte controversată introdusă în decembrie 2018 ar putea duce la arestări în masă din cauza limbajului vag. Adepţii libertăţii de exprimare şi activiştii pe Internet vor protesta duminică la Moscova împotriva noilor legi.

Duma de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei, a votat joi în favoarea proiectelor de legi în cea de-a treia şi ultima citire a acestora.

Conform recentelor legi, organizaţiile de ştiri online vor fi amendate cu sume cuprinse între 30.000 şi un milion de ruble (adică între 454 şi 15.100 de dolari) pentru răspândirea de “informaţii false semnificative din punct de vedere social sub masca unor rapoarte corecte”.

Nerespectarea autorităţilor, inclusiv a preşedintelui rus Vladimir Putin, şi a simbolurilor de stat va atrage o amendă de până la 300.000 de ruble şi 15 zile de închisoare pentru cei care încalcă în mod repetate prevederile legilor.

Site-urile de ştiri şi postările considerate “ofensatoare” ar putea fi blocate legal dacă “ştirile false” sau remarcile lipsite de respect nu sunt şterse în mod voluntar.

Noile legi vizează site-urile de ştiri şi privilegiază organizaţiile tradiţionale, inclusiv publicaţii, reţele de televiziune, posturi de radio sau feed-uri de ştiri online.

Aceste legi trebuie să fie adoptate de Consiliul Federaţiei, camera superioară a Adunării Federale, şi să fie semnate de preşedintele Putin şi apoi vor putea intra în vigoare.