Ruşii mărşăluiesc în memoria lui Boris Nemţov, la patru ani după asasinarea lui

Fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemtov, care a fost asasinat în 28 februarie 2015 în apropierea Kremlinului.
Fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemtov, care a fost asasinat în 28 februarie 2015 în apropierea Kremlinului. (Getty Images)

Mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Moscovei pentru a comemora cea de-a patra aniversare de la asasinarea politicianului din opoziţia rusă Boris Nemţov.

Nemţov, în vârstă de 55 de ani la acea vreme, a fost împuşcat mortal în 27 februarie 2015 în timp ce traversa un pod din apropierea Kremlinului. Critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin, înainte de a fi ucis, Nemţov lucra la un raport privind rolul Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit publicaţiei ruseşti The Moscow Times.

Deşi cinci bărbaţi au fost condamnaţi pentru uciderea fostului politician, susţinătorii săi au precizat că arhitecţii asasinatului încă nu au fost aduşi în faţa justiţiei.

La marşul de duminică, participanţii au afişat pancarte cu mesaje care cereau justiţie pentru uciderea lui Nemţov. De asemenea, ei au scandat slogane care au devenit familiare la protestele opoziţiei: “Rusia fără Putin” sau “Putin este un hoţ”.

De asemenea, unii manifestanţi au folosit evenimentul pentru a protesta împotriva acţiunilor autorităţilor – sau absenţa lor – de la precedentul marş de comemorare a lui Nemţov.

Manifestanţii sunt nemulţumiţi de măsurile luate de autorităţi în cazul incendiului care a avut loc în martie 2018 într-un mall de cumpărături din oraşul siberian Kemerovo, când au murit 64 de persoane, inclusiv 41 de copii; de o serie de arestări şi acuzaţii privind extremismul împotriva unor tineri care au postat diverse mesaje pe reţelele sociale în vara anului trecut; detenţia continuă a lui Oleg Senţov, un regizor de film ucrainean închis în Rusia pentru extremism şi care a fost timp de 145 de zile în greva foamei, până în octombrie 2018; precum şi o serie de reforme foarte nepopulare privind pensiile, care au intrat în vigoare în acest an.

Potrivit estimărilor Ministerului rus de Interne şi citate de agenţia de ştiri Interfax, numărul participanţilor la marşul de duminică din Moscova a fost de 6.000. Dar, White Counter, un ONG care monitorizează numărul participanţilor la mitinguri, a anunţat că aproximativ 10.800 de persoane au participat la eveniment.

Câţiva politicieni proeminenţi din opoziţie, inclusiv Alexei Navalnîi, Dmitri Gudkov, Grigori Iavlinski şi Ilia Iaşin, au participat de asemenea la marş.

Acţiuni similare au avut loc în cel puţin 20 de oraşe din Rusia, a precizat postul de radio liberal Ekho Moskvi, inclusiv în Sankt Petersburg. Autorităţile au refuzat să aprobe şapte dintre aceste evenimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe