Putin semnează decretul de suspendare a participării Rusiei la Tratatul INF

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) încheiat cu SUA în perioada războiului rece, a anunţat luni Kremlinul, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Rusia a anunţat luna trecută că renunţă la tratat după declaraţia Statelor Unite că se vor retrage din acord ca urmare a faptului că Moscova a încălcat prevederile acestuia. Kremlinul a negat acuzaţiile şi a afirmat că Washingtonul a încălcat acordul. SUA a negat, la rândul ei, acuzaţiile.

Putin a ordonat suspendarea tratatului până când Washingtonul va respecta acorul şi a declarat Ministerului rus de Externe să informeze semnatarii cu privire la măsura Rusiei.

Tratatul INF a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.

Acum, suspendarea acestui acord a dat naştere temerilor privind lansarea unei noi curse a înarmării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe