Rusia: Aniversarea morţii lui Stalin marcată cu flori, arestări şi apeluri împotriva “glorificării”

Fostul dictator sovietic Iosif Stalin.
Fostul dictator sovietic Iosif Stalin. (Getty Images)

Sute de persoane s-au adunat marţi în Piaţa Roşie din Moscova pentru a marca cea de-a 66 aniversare a morţii lui Iosif Stalin, evenimentul fiind întrerupt pentru scurt timp de câţiva manifestanţi care au criticat glorificarea dictatorului sovietic, potrivit RFE/RL.

Evenimentul comemorativ anual, organizat de Partidul Comunist din Rusia, a avut loc la mormântul lui Stalin, aflat sub zidul Kremlinului.

Comemorarea a fost întreruptă pentru scurt timp când doi activişti au aruncat cu garoafe rupte asupra bustului lui Stalin de lângă mormânt şi au strigat: “Să arzi în Iad, călău al oamenilor, ucigaş de femei şi copii!”

Poliţiştii i-au arestat imediat pe activişti - Evgheni Sucikov şi Olga Savcenko -, dar i-au eliberat ulterior în aceeaşi zi.

Între timp, câteva persoane vârstnice s-au adunat la câţiva zeci de metri de locul comemorării pentru a-i cere preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt “glorificării” lui Stalin în Rusia.

Participanţii la protest au declarat că părinţii lor au fost închişi sau ucişi în timpul regimului lui Stalin.

Stalin a murit la 5 martie 1953, la vârsta de 74 de ani. Milioane de oameni au fost executaţi sau trimişi în lagăre de muncă denumite gulag din Siberia şi Kazahstan în timpul Marii Terori din anii 1930.

În timpul celui de-al doilea război mondial, membri ai câtorva grupuri etnice, inclusiv persoane în vârstă, femei şi copii, au fost deportaţi în Asia Centrală după ce au fost acuzaţi că au colaborat cu Germania nazistă.

După eliberarea din detenţie, activistul Sucikov a declarat publicaţiei Current Time: “Cred că este o boală inepuizabilă, severă şi morală atunci când oamenii venerează un călău care i-a eliminat – direct sau indirect – inclusiv pe strămoşii lor. Este un lucru trist”.

“Când vezi maleficul şi rămâi indiferent, când nici măcar nu comentezi despre el, cred că atunci devii complice al răului”, a mai declarat activistul rus.

Istorici şi critici ai Kremlinului susţin că în timpul guvernării preşedintelui Vladimir Putin, autorităţile ruse au încercat să minimalizeze crimele comise de dictatorul Stalin şi să îl promoveze ca un “manager de succes” şi “un mare lider”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe