Rusia doreşte un rating propriu al universităţilor, după ce Universitatea 'Lomonosov' a fost retrogradată pe locul 276

După ce luna aceasta a devenit cunoscut că niciuna din universităţile din Federaţia Rusă nu a fost inclusă pe lista celor o sută de universităţi conform clasificării Times Higher Education, ministrul rus al învăţământului Andrei Fursenko a declarat că Rusia se va ocupa de crearea propriului rating.
Universitatea 'Lomonosov din Moscova. (arhivă) (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2012

După ce luna aceasta a devenit cunoscut că niciuna din universităţile din Federaţia Rusă nu a fost inclusă pe lista celor o sută de universităţi conform clasificării Times Higher Education, ministrul rus al învăţământului Andrei Fursenko a declarat că Rusia se va ocupa de crearea propriului rating. Exodul de creiere din Rusia a făcut ca cele mai strălucite minţi să plece în Occident, iar acum suferindul sistem de învăţământ superior al Rusiei luptă pentru a-şi păstra un loc onorabil în lumea postsovietică. Fiecare nou rating stârneşte nemulţumiri în legătură cu supremaţia SUA şi avansul Chinei, notează cotidianul american The New York Times.

'Astăzi, în Rusia au loc dezbateri în legătură cu comunitatea sa academică. Ruşii suferă de un îngrozitor exod de creiere şi există îngrijorări în legătură cu izolarea comunităţii lor academice', declară Phil Baty, redactor al ratingului The Times Higher Education.

Într-un interviu acordat Interfax, ministrul rus al învăţământului Andrei Fursenko a declarat că ratingurile sunt 'un instrument de luptă concurenţială şi de influenţă, şi nu trebuie monopolizate. După cum a subliniat Fursenko, la ora actuală Rusia lucrează cu specialişti internaţionali în vederea creării propriului rating internaţional şi recunoscut pe plan global. Fursenko a subliniat că va analiza de ce Rusia a căzut anul acesta atât de jos în ratingul universităţilor.

Universitatea de Stat 'Lomonosov' din Moscova (MGU), renumită pentru programele sale de fizică şi matematică, se situa anul trecut pe locul 33, însă în acest an doar două universităţi ruseşti au fost incluse în rating, însă abia pe poziţiile 276 şi respectiv 351: MGU şi Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

După cum a explicat pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta rectorul MGU Viktor Sadovnicii, faptul că universitatea pe care o conduce şi-a pierdut locul în ratingul internaţional ar putea fi explicat prin schimbarea criteriilor de evaluare, care pun acum accent pe activitatea de cercetare în detrimentul celei didactice. Însă, chiar şi aşa, o prăbuşire atât de mare în rating este, după părerea sa, mult prea bruscă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor