Obama vizează o nouă înţelegere privind armele cu Rusia

Preşedintele american, Barack Obama, vorbeşte cu omologul său rus, Dimitri Medvedev, pe 26 martie 2012, la sumitul nuclear de luni din Seoul.
Preşedintele american, Barack Obama, vorbeşte cu omologul său rus, Dimitri Medvedev, pe 26 martie 2012, la sumitul nuclear de luni din Seoul. (YEKATERINA SHTUKINA / AFP / Getty Images)

Preşedintele SUA, Barack Obama, susţine că ar fi loc pentru un alt acord de control al armelor cu Rusia, potrivit rapoartelor Reuters şi VOA.

După discuţii cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, la summit-ul nuclear de luni din Seul, Obama a afirmat că ambele ţări pot continua să facă progrese în reducerea stocurilor de arme nucleare.

Preşedintele a numit acordul START, ratificat cu Rusia în 2010, cel mai cuprinzător tratat privind armele din ultimii 20 de ani. Obama a declarat că intenţionează să discute despre o altă rundă de reduceri cu preşedintele rus ales, Vladimir Putin.

Într-un schimb de păreri obţinut prin intermediul unui microfon deschis, liderul american a spus că ar fi mai flexibil să trateze problema apărării anti-rachetă după viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA. Medvedev a spus că înţelege şi că va transmite mesajul preşedintelui ales Putin.

Se pare că cei doi lideri nu au intenţionat ca remarcile lor să fie făcute publice. Casa Albă a lansat mai târziu o declaraţie în care a indicat că, deoarece anul 2012 este an electoral în ambele ţări, nu este de aşteptat ca o astfel de acţiune să aibă loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe