Dodon a acceptat medalia instituită cu ocazia aniversării plebiscitului ilegal din Găgăuzia despre autodeterminare în cazul unirii R. Moldova cu România

Igor Dodon acceptă pretinsa distincţie emisă de autorităţile găgăuze
Igor Dodon acceptă pretinsa distincţie emisă de autorităţile găgăuze (facebook.com/Igor Dodon)

Preşedintele Igor Dodon, a acceptat o medalie instituită la iniţiativa başcanului Irina Vlah pentru a marca cinci ani de la data desfăşurării referendumurilor privind vectorul extern de dezvoltare şi statutul autonomiei găgăuze care au avut loc la 2 februarie 2014 şi pe care autorităţile de la Chişinău le consideră ilegale.

Pretinsa distincţie i-a fost înmânată sâmbătă, 2 februarie, la Comrat de către Irina Vlah în cadrul unui forum prin intermediul căruia administraţia din Găgăuzia a sărbătorit aniversarea plebiscitului din 2014, când locuitorii autonomiei găgăuze au fost chemaţi să susţină o eventuală secesiune faţă de Republica Moldova.

Pe pagina sa de Facebook, Dodon nu a ezitat să se laude că „astăzi, în Găgăuzia este sprijinit activ vectorul strategic al administraţiei prezidenţiale în ce priveşte restabilirea cooperării comercial-economice cu Rusia şi alţi parteneri din spaţiul post-sovietic”, confirmând că s-a implicat activ în acţiuni a căror scop era stăvilirea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică.

„În luna martie, în Comrat, va avea loc Forumul moldo-rus al Regiunilor. Voi susţine toate iniţiativele îndreptate spre dezvoltarea autonomiei şi a relaţiilor de colaborare cu partenerul nostru strategic - Rusia”, a adăugat acesta.

La 2 februarie 2014, în Găgăuzia au fost organizate două referendumuri: legislativ şi consultativ. Astfel, peste 98% dintre locuitorii regiunii s-au pronunţat pentru integrarea autonomiei în Uniunea vamală, care la acea dată includea Rusia, Belarus şi Kazahstan. Totodată, 96% dintre alegători au votat pentru dreptul Găgăuziei la "autodeterminare externă" în cazul în care R.Moldova îşi pierde independenţa, unindu-se cu România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe