Rusia ameninţă că ia măsuri după ce SUA aplică tarife la importurile de oţel şi aluminiu

Ministrul rus pentru dezvoltare economică, Maksim Oreşkin
Ministrul rus pentru dezvoltare economică, Maksim Oreşkin (Captură Foto)

Ministrul rus al Economiei a declarat că Moscova va lua măsuri împotriva Washingtonului ca răspuns la tarifele impuse la importurile de oţel şi aluminiu.

Într-o declaraţie făcută marţi, ministrul rus pentru Dezvoltare Economică, Maksim Oreşkin, a precizat că tarife suplimentare [ce vor fi adoptate de Kremlin] vor afecta o serie de importuri americane în Rusia, potrivit RFE/RL.

“Având în vedere drepturile pe care le are la Organizaţia Mondială a Comerţului, Rusia introduce măsuri de echilibrare la unele importuri din Statele Unite”, a adăugat Oreşkin.

El nu a specificat importurile asupra cărora vor fi aplicate tarife, însă a susţinut că selecţia va fi făcută astfel încât economia rusă să nu aibă de suferit.

O listă a produselor care vor fi taxate urmează să fie publicată în următoarele zile, a declarat Ministerul rus al Economiei.

În luna martie, Washingtonul a impus tarife de 25% şi 10% la importurile de oţel şi, respectiv, aluminiu, invocând temeri legate de securitatea naţională. Casa Albă a precizat că măsura urmăreşte să limiteze importurile din China, însă tarifele vizează şi Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.

Câteva conglomerate industriale ruseşti deţin fabrici de producţie a oţelului în SUA, inclusiv NLMK, Evraz şi Rusal. De asemenea, Severstal a intentat un proces împotriva Departamentului american al Comerţului din cauza tarifelor la oţel şi aluminiu.

Anunţul a fost făcut pe fondul amplificării duelului tarifar dintre China şi SUA. Săptămâna trecută, Trump a anunţat tarife de 25% la sute de produse în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari, importate din China. La rândul său, Beijingul a răspuns rapid, anunţând noi tarife la produsele importate din SUA.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington probabil se vor intensifica după ce liderul de la Casa Albă a ameninţat că va aplica noi tarife la importurile chineze. Astfel, Trump a cerut oficialilor să vizeze importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (172 miliarde de euro) şi a ameninţat că va creşte şi mai mult tarifele la exporturile chineze în SUA, dacă va întâmpina rezistenţă din partea Beijingului.