Rusia a fost de acord să se înceapă discuţiile pentru Tezaur

. (Daniel Roxin)
Epoch Times România
10.07.2013

În timpul vizitei oficiale la Moscova, ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că a propus părţii ruse reluarea lucrărilor comisiei mixte privind problemele istorice, inclusiv cea a Tezaurului, deschizând calea pentru fixarea unei precise a viitoarei reuniuni a comisiei.

“Putem discuta cu deschidere subiecte care prezintă o simbolistică specială, aparte, pentru cele două părţi, inclusiv - şi aceasta a fost propunerea pe care am făcut-o şi am primit deschidere - de a stabili o dată clară şi cu o agendă bine definită pentru o nouă reuniune a comisiei mixte româno-ruse”, a afirmat Corlăţean, după întrevederea cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov.

El a amintit că "din păcate" din anul 2006 nu au mai fost întâlniri oficiale româno-ruse în această comisie. Corlăţean a mai precizat că este "satisfăcut" de conţinutul şi de modul deschis în care au decurs discuţiile la Moscova. Şeful diplomaţiei române a afirmat pe 21 iunie, la Gândul.live, că în actualul context al relaţiei politice cu Moscova se poate lucra "raţional" pentru a avea o agendă concretă a Comisiei mixte de istorici în care se discută şi problema Tezaurului României.

"Vom discuta tot ceea ce este important să fie discutat şi pentru partea română", a afirmat Corlăţean, întrebat fiind dacă în vizita pe care o va face în iulie la Moscova va ridica şi chestiunea Tezaurului. O întâlnire a copreşedinţilor român şi rus ai acestei comisii a avut loc în octombrie 2012 la Moscova şi urma sa fie reluată discuţia în martie la Bucureşti, însă s-a amânat.

Corlăţean menţiona că speră ca problema Tezaurului să fie "reglată corect" la un moment dat. "Personal, am speranţa ca acest lucru, care ţine de o simbolistică extrem de importantă pentru naţiunea română şi care, le-am spus-o ruşilor, se transferă generaţie de generaţie şi instituţiilor româneşti, fie BNR, fie MAE, după foarte mulţi ani care s-au scurs, cred că putem avea şi resursele interne şi maturitatea politică să ajungem la un anumit moment în situaţia de a regla corect această chestiune", a spus ministrul pe 21 iunie.

Tezaurul României cuprinde tezaurul trimis în Rusia în primul război mondial şi care nu a fost returnat în întregime. Tezaurul era compus din tezaurul Băncii Naţionale a României, valori aparţinând unor bănci româneşti private, societăţi comerciale, persoane particulare, colecţii de artă, bijuterii, arhive etc. Cea mai importantă parte a tezaur ului era formată din 93,4 tone de aur: 91 de tone de monede istorice de aur şi 2,4 tone de lingouri de aur. Tezaurul României a fost transportat în Rusia ţaristă cu scopul de a fi protejat de armatele care au ocupat o parte mare din teritoriul României. După preluarea puterii de către comunişti, autorităţile sovietice au sechestrat tezaurul şi ulterior sovieticii şi ruşii au refuzat restituirea totală a acestuia. Tezaurul a fost parţial restituit, în trei tranşe separate, în anii 1935, 1956 şi 2008. Însă cea mai mare parte a tezaurului a rămas nerestituit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor