Rubla rusească slăbeşte după scăderea preţului la petrol

Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti.
Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti. (commons.wikimedia.org)

Rubla rusească s-a depreciat luni după scăderea preţului petrolului, după ce vineri moneda înregistrse o puternică apreciere.

La ora 7:05 GMT, rubla înregistrase o scădere cu 1,5 % faţă de dolar, ajungând la 53,30, şi o scădere cu 1,2% faţă de euro, ajungând la 64,45.

Preţul pentru ţiţeiului Brent a scăzut cu mai mult de un 1 procent ajungând la 68,33 dolari pe baril.

Vineri, rubla a obţinut 3 procente faţă de dolar şi această creştere a fost legată de intervenţiile Băncii Centrale a Rusiei pentru a susţine moneda naţională, au declarat analiştii financiari.

Totuşi, în cursul zilei de luni au existat puţine semne că vor avea loc intervenţii suplimentare.

Banca Centrală a declarat luni că nu a desfăşurat niciun fel de intervenţii joi, dar trebuie ţinut cont de faptul că banca publică a oferit date despre astfel de intervenţii cu o întârziere de două zile.

Astfel, această acţiune de susţinere a rublei ruseşti a avut loc după ce, lunea trecută, Banca Centrală a făcut intervenţii în valoare de 700 milioane USD, în cursul zilei marţi, şi în valoare de 1,9 miliarde USD, în cursul zilei de miercuri.

Indicii pe piaţa bursieră rusă au oferit informaţii mixte. Astfel, indicele MICEX, bazat pe rubla rusească, a crescut cu 0,3% ajungând la 1.534 puncte, în timp ce indicele RTS bazat pe dolar a scăzut cu 0,2% până la 907 puncte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie