Rubla - nou record negativ comparativ cu dolarul

(MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Pe fondul comentariilor Băncii Sistemului federal de rezervă, care au ridicat cota dolarului, şi a speculaţiilor provocate de şedinta Băncii Centrale ruse pe tema ratelor valutare, rubla a scăzut la o nouă cotă valutară joi, atingând recordul negativ de 43 de ruble pentru un dolar, relatează Moscow Times.

Până la o ora 7:25 GMT, rubla şi-a revenit uşor dar era în continuare cu 0,5 mai slabă comparativ cu dolarul, la 43,41. Cursul de schimb cu moneda euro a scăzut cu numai 0.06%, până la 55.66 de ruble.

Influenţată şi de preţurile în scădere ale ţiţeiului, rubla şi-a pierdut aproape un sfert din valoare în comparaţie cu dolarul pe parcursul acestui an din cauza rolului avut în criza din Ucraina şi a cererii de monede externe din partea firmelor ruse care au fost excluse de pieţele de capital din Occident.

Piaţa monetară aşteaptă ca Banca Centrală ruse să ia, vineri, o decizie privind ratele valutare, estimând că ratele valutare se vor ridica pentru a combate inflaţia mare şi pentru a sprijini rubla.

Miercuri, rubla a scăzut pentru prima oară la o cotă mai ridicată de 43 de ruble pentru un dolar, la câteva ore după ce Banca Sistemului de rezervă federală şi-a încheiat programul lunar de achiziţionare a obligaţiunilor şi a prezentat o apreciere pozitivă a previziunilor economice ale Statelor Unite.

Comentariile Băncii de rezervă federală au ridicat cota dolarului, deoarece comercianţii şi-au retras aşteptările privind data la care Banca de rezervă federală va ridica rata de dobânzilor, şi au aplicat presiuni asupra activelor de pe piaţa emergentă, care au fost sprijinite de o politică monetară foarte liberală a celei mai mari economii din lume.

Acţiunile ruse au fost afişate joi având o rată mixtă, în timp ce indexul RTS calculat în dolari a scăzut cu 1,3%, până la 1.045 de puncte, pe fondul slăbirii rublei.

Omologul său calculat în ruble, indexul MICEX s-a comercializat cu 0,1% mai mult, ajungând la o cotă de 1.440 de puncte.