Rusia se pregăteşte pentru o scădere catastrofală a preţului ţiţeiului

Activiştii Greenpeace, unii dintre ei îmbrăcaţi în urşi polari, protestează în faţa sediului din Moscova a gigantului energetic rus, Gazprom, împotriva forajului Rusiei în zona arctică - 5 septembrie 2012.
Activiştii Greenpeace, unii dintre ei îmbrăcaţi în urşi polari, protestează în faţa sediului din Moscova a gigantului energetic rus, Gazprom, împotriva forajului Rusiei în zona arctică - 5 septembrie 2012. (DENIS SINYAKOV / AFP / GettyImages)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pentru agenţia oficială de ştiri, TASS, că economia ţării sale ar putea să trebuiască să facă faţă unei căderi „catastrofale” a preţului la ţiţei, afirmând, conform Bloomberg, că un asemenea scenariu este „pe deplin posibil, noi admitem asta”.

Cu toate acestea, Putin a dat asigurări că rezervele monetare ale Rusiei, care sunt cotate la aproximativ 400 de miliarde USD, vor uşura trecerea peste un asemenea incident, şi că Rusia mânuieşte „rezervele guvernamentale şi de aur cu mare grijă”.

“Luăm în calcul toate scenariile, inclusiv aşa numita scădere catastrofală a preţului resurselor energetice, lucru perfect posibil, pe care îl admitem ca atare” a declarat Putin pentru TASS înainte de summit-ul G20.

“Dar rezervele noastre sunt suficient de mari pentru a ne permite să fim siguri că ne vom putea respecta promisiunile sociale şi păstra toate procesele bugetare, şi economia în mare, într-o formă oarecare”.

Declinul veniturilor provenite din exportul de resurse energetice a determinat Banca Rusiei să intervină pe piata financiară pentru a salva rubla. Efectul intervenţiilor Băncii a slăbit, însă, finanţele publice.