Românii din Diaspora: "Am luat act cu neplăcută surprindere şi profundă tristeţe de regretabilele declaraţii ale domnului Prim-Ministru Victor Ponta"

Cladirea Guvernului acoperită de un drapel uriaş.
Cladirea Guvernului acoperită de un drapel uriaş. (Ioana Florea Nuţ/ Epoch Times România)

"Noi, românii din diasporă, vă solicităm să vă îndreptaţi acuzaţiile către vinovaţii dovediţi, adevăraţii duşmani ai României!", îi cer românii din diaspora premierului Victor Ponta, după ce acesta a acuzat că românii îşi prezintă ţara în mod negativ în străinătate.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de gazetaromaneasca.com, românii din străinătate au luat act "cu neplăcută surprindere şi profundă tristeţe despre regretabilele declaraţii ale Prim-Ministrului Victor Ponta", care i-a acuzat că sunt cei mai mari duşmani ai ţării:

"Cred că putem să facem mai mult, dacă reuşim şi înţelegem că cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări ca România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi. Este normal ca cei de acolo să aştepte să preia acest discurs”, a declarat premierul, pe 18 august, la evenimentul "Diaspora Estival" organizat de DRP la Eforie Nord.

În replică, românii plecaţi din ţară, răspund că cei din diaspora nu numai că nu-şi denigrează ţara de origine, ci şi fac eforturi susţinute pentru a face cunoscute istoria, cultura şi datinile ţării lor şi reamintesc că, percepţia negativă asupra României în străinătate este determinată cu preponderenţă de factorul politic din ţară.

Trecând în revistă evenimentele carea au creat o imagine negativă României peste graniţă, precum Marţea Neagră din Parlament, corupţia a numeroşi înalt oficiali anchetatţi de DNA, cazul lui Dan Voiculescu - care şi-a fondat un imperiu pe banii CRESCENT ajungând apoi să genereze un partid aflat pe prima scenă politică a ţării şi coaliţia care a dat un Guvern (USL) - românii din străinătate îi cer premierului să îşi îndrepte acuzaţiile către vinovaţii dovediţi iar Guvernul pe care îl conduce să ia poziţie pentru ca discursurile antiromâneşti să nu mai facă parte integrantă din campaniile electorale ale politicienilor din diferite ţări.

Redăm comunicatul de presă al Diaspora Românească Unită, conform http://www.gazetaromaneasca.com/:

"Comunicat de presă

Noi, grupul Diaspora Românească Unită, am luat act cu neplăcută surprindere şi profundă tristeţe de regretabilele declaraţii recente ale domnului Prim-Ministru Victor Ponta, declaraţii făcute în cadrul „Diaspora Estival", manifestare destinată românilor din afara graniţelor ţării şi organizată de către Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi desfăşurat între 17 – 24 august la Eforie Nord.

Declaraţia domniei sale, conform căreia «cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări ca România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi» tinde să ignore şi să anuleze toate eforturile făcute de membrii activi ai diasporei române pentru ca ţara noastră să fie cunoscută şi apreciată pe plan internaţional.

Desigur, Prim-Ministrul unei ţări are dreptul – şi toate motivele – să se considere îndreptăţit să vorbească în numele ţării pe care o reprezintă. Însă percepţia noastră despre propria ţară depăşeşte cu mult statura domniei-Sale şi ce poate reprezenta ea. În ciuda celor declarate de domnia sa, românii din diaspora nu numai că nu-şi denigrează ţara de origine, dar fac eforturi susţinute pentru a face cunoscute istoria, cultura şi datinile ţării lor, ţară pe care o iubesc NECONDIŢIONAT şi de care sunt mândri.

Organizează, cu mari eforturi şi fără sprijinul ministerului de resort, activităţi variate de promovare a României în lume, desfăşoară proiecte de aducere a turiştilor străini în ţară, încercând, prin aceasta, să faciliteze accesul direct la realităţile patriei noastre al celor interesaţi, şi să schimbe, astfel, percepţia, eventual negativă, asupra ţării noastre.

Românii din diaspora consideră că percepţia negativă existentă vizavi de ţara noastră, percepţie cu care se confruntă nemijlocit şi împotriva căreia luptă în ţările în care locuiesc, este determinată cu preponderenţă de factorul politic din ţară.

Modificările aduse Codului Penal în decembrie 2013, modificări prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, nemaiputând fi anchetaţi de DNA pentru infracţiuni de serviciu (abuz în serviciu, fals, luare de mită, trafic de influenţă), precum şi OUG adoptată joi (28.08.2014), privind migraţia primarilor – pentru a da numai câteva exemple - au provocat reacţii negative la nivel internaţional.

Dacă, aşa cum susţine domnia să, «avem o problemă la nivel european, un tip de discriminare, de şovinism, de rasism, de discurs antiromânesc» aceasta nu este provocată de românii din diaspora, ci de lipsa de reacţie fermă din partea oficialilor români, la anumite declaraţii defăimătoare.

Românii din diaspora consideră că percepţia negativă existentă vizavi de ţara noastră, percepţie cu care se confrunta nemijlocit şi împotriva căreia luptă în ţările în care locuiesc, este determinată cu preponderenţă de factorul politic din ţară.

De aceea, solicităm Guvernului să ia atitudine, pe viitor, faţă de orice declaraţii de rea credinţă care aduc prejudicii ţării noastre. Ambasadele şi consulatele ţării noastre trebuie să apere interesele cetăţenilor pe care îi reprezintă şi să se autosesizeze vizavi de atacurile la adresa românilor integraţi în ţările de adopţie, astfel încât discursurile antiromâneşti să nu mai facă parte integrantă din campaniile electorale ale politicienilor din diferite ţări.

Imigranţii români nu mai doresc să fie ţapul ispăşitor pentru rata crescândă a infracţionalităţii şi a traficului de droguri din principalele oraşe europene, cu repercusiuni grave care ajung până la xenofobie şi rasism împotriva imigranţilor. Oficialii români trebuie să-şi îndrepte eforturile în direcţia schimbării percepţiei actuale a opiniei publice din străinătate şi a tendinţei de a confunda imigranţii români cu infractorii.

Campaniile de presă antiromâneşti, derulate periodic în state europene precum Marea Britanie, Italia şi Franţa, care au avut ca rezultat exacerbarea sentimentelor negative faţă de românii din respectivele ţări, sunt şi rezultatul lipsei de reacţie, sau a reacţiei tardive a reprezentanţilor statului român.

De asemenea, suntem cu toţii martorii marilor scandaluri de corupţie din ţara noastră, care contribuie şi ele, la faima de «ţară coruptă». Cazul recent al lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) şi relatat de mai multe publicaţii internaţionale (France Presse, Global Post, ABC News) este un exemplu elocvent în acest sens.

Anchetarea de către DNA a unor miniştri, parlamentari, şefi de Consilii Judeţene şi primari din marile oraşe, cât şi a mai multor membri ai partidelor guvernamentale contribuie din plin la întărirea imaginii negative pe care o are România în străinătate.

Alături de eforturile pe care le facem pentru a schimba percepţia negativă referitoare la ţara noastră în exterior, noi, românii din diaspora, suntem hotărâţi să contribuim la schimbarea din interior a ţării noastre, prin participarea masivă la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014 şi prin schimbarea sistemului politic corupt din România!

Orice activitate organizată în ţară în acest scop beneficiază de sprijinul nostru, cu orice sacrificiu, fie că aparatul politic din ţară este conştient sau nu, sau este de acord sau nu cu acest fapt.

Noi, românii din diasporă, vă solicităm, pe această cale, să vă îndreptaţi acuzaţiile către vinovaţii dovediţi, adevăraţii duşmani ai României!

Imaginea României se poate schimba doar pornind din interior, iar politicienii, cei care administrează destinele României, trebuie să ofere un exemplu în acest sens!

Diasporă Românească Unită, 31.08.2014

Membrii “Diaspora Românească Unită” din Bruxelles (Belgia), Milano, Roma (Italia), Madrid (Spania), Paris (Franţa), Viena (Austria), Berlin, Koln, Dresda, München (Germania), Londra (Marea Britanie), Toronto, Montreal (Canada), Odense, Thyregod (Danemarca), New York, Chicago, Washington DC (Statele Unite ale Americii), Göteborg, Malmö (Suedia)