România, în zodia pomenilor electorale. Creşterile salariale promovate de ALDE-PSD au fost adoptate

O serie de majorări salariale cu un impact bugetar impresionant, promovate cu puţin timp înainte de alegeri de alianţa PSD-ALDE, au primit undă verde la Parlament, în ciuda nemulţumirii manifestate de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Vot în Parlament
Vot în Parlament (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Legea care majorează salariile din educaţie şi sănătate a fost aprobată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 184 de voturi "pentru".

Potrivit News.ro, doar 153 de parlamentari se aflau în sala de plen, sub numărul de 177 necesar cvorumului de şedinţă şi sub numărul de 185 anunţat oficial odată cu votul final. Numărătoarea a fost făcută de secretarii Camerei.

După dezbaterile de plen, ministrul Dragoş Pîslaru anunţase în faţa presei că Guvernul ia în calcul să atace la Curtea Constituţională această iniţiativă a PSD-ALDE pentru că nu sunt specificate sursele de finanţare.

* * *

UPDATE. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a făcut apel la parlamentari, înaintea votului pe tema majorărilor salariale în domeniul sanitar şi al educaţiei, să nu le vândă iluzii oamenilor înainte de alegeri. În plus, potrivit tehnocratului, Legea responsabilităţii fiscal- bugetare arată clar că adoptarea unor astfel de creşteri, cu un timp atât de scurt înainte de încheierea mandatului, este ilegală. Replica liderului PSD, Liviu Dragnea nu s-a lăsat mult aşteptată.

Pîslaru, în faţa aleşilor

"Este o zi importantă astăzi în care discutăm despre măsuri cu un impact important asupra oamenilor. Vreau să spun clar şi răspicat că guvernul susţine nevoia unor salarii decente în zona sectorului public, fără oameni profesionişti şi motivaţi nu vom putea avea un stat eficient. Guvernul a venit cu OUG 20 pentru a face anumite corecţii. Ca pas următor, Guvernul a început să lucreze la proiectul unei legi de salarizare unitară, începând cu lecţiile învăţate în ultimii 6 ani.

Prima lecţie - o lege este bună doar dacă poate fi susţinută financiar. Calculele făcute împreună cu Ministerul Finanţelor Publice ne arată că pentru creşterea de masă salarială avem la dispoziţie 14 mld lei până în 2021. Acest lucru înseamnă pentru toţi oamenii din sectorul public o creştere în medie de 30%. Aceasta este dublă faţă de ce se discuta astăzi în raportul comisiei.

A doua lecţie importantă - dacă intrăm în această abordare ce scoate în evidenţă anumite sectoare faţă de altele avem o problemă de echitate. Este importantă pentru că în spatele unui raport al comisiei care ne arată că salariile cresc cu 5-15%, în grilele de salarizare la farmaciştii primari salariile cresc cu 53%; similar, contabilii - creşteri de 60%, la directori de şcoli salariile cresc cu peste 50%.

Cresc salariile mai mult celor care sunt deja în sistem de mult timp, nu celor pe care vrem să îi păstrăm în ţară. Problema noastră este învăţătorul de la sat. O ultimă lecţie - dacă vom insista pe două sectoare vom lua nişte resurse de 4,85 mld lei de la o mărire pe care am putea să o aplicăm şi în alte sectoare.

Ce vă propunem este să lăsaţi ordonanţa exact aşa cum era. Să înţelegem cu toţii că şi faţă de ce au cerut sindicatele sunt nişte măriri care nici măcar nu erau în discuţie în spaţiul public. De ce mă lupt totuşi cu atât de mare convingere în comisii: spunea dl deputat "parcă ar fi banii dvs". Pentru că sunt banii oamenilor din această ţară. Lor le vindem această iluzie. Avem rugămintea de a nu păcali oamenii", a declarat Dragoş Pîslaru, citat de Hotnews.ro.

Dragnea ameninţă cu Codul Penal

"Ni s-au predat nişte lecţii, însă o lecţie pe care trebuie să o înveţe membrii Guvernului este că nu e bine să minţi şi să dezinformezi. Vreau să vă anunţ public că Parlamentul nu va mai sta spectator. În art. 404 din Codul penal se prevede: comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Asta nu este o ameninţare, este doar o avertizare.

S-a făcut referire la legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Parlamentul este singura instituţie din România care adoptă legi. Parlamentul nu poate fi oprit să adopte o lege, pentru că asta este esenţa democraţiei. Legea resposabilităţii fiscale se referă la interdicţia Guvernului, nu la Parlament. Nicăieri în lume un Parlament nu poate fi oprit să legifereze. Discutăm de o ordonanţă de urgenţă venită în Parlament. Am lămurit şi problema legalităţii.

Vorbim de o altă mare minciună a Guvernului şi anume că nu sunt bani pentru aceste majorări. Guvernul Dacian Cioloş şi-a asumat prin legea bugetului de stat prin programare bugetară că va cheluit 255 mld lei. Execuţia la primele 9 luni - 169 mld lei. Asta înseamnă o medie de cheltuieli de 19 mld lei pe lună. Au rămas necheltuiţi 86 mld lei. Dacă am merge pe media cheltuielilor în fiecare lună ar însemna 19 mld lei - ar mai rămâne necheluiţi 86 mld lei.

În ceea ce priveşte impactul bugetar al acestei legi, este o minciună faptul că impactul net, efectiv, este de 4,6 sau 5 mld. de lei, pentru că oricine ştie că de a doua zi aproape jumătate din aceşti bani se întorc la bugetul de stat şi ca să fim cinstiţi nici măcar nu pleacă, se fac niste operatiuni contabile. 1,6,-1,8 mld atât va fi impactul. Impactul brut este de 34 mld lei. Pentru anul viitor creşterea economică prognozată generează venituri în plus de aproximativ 14 mld lei.

Oameni buni, treziţi-vă, nu mai ţineţi banii necheltuiţi! Există suficientă anvelopă financiară. Aceste majorări salariale sunt necesare. Asta nu este o pomană electorală şi nu este pentru trântori".

* * *

Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe luni pe marginea controversatelor majorări salariale pentru personalul din Sănătate şi Educaţie promovate, înainte de alegeri, de alianţa PSD-ALDE prin modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar. Amendamentele respective, votate recent în comisiile de specialitate, aduc cu ele un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a pronunţat deja în repetate rânduri foarte ferm împotriva unor astfel de majorări care, în opinia lui, sunt echivalente cu găleţile şi puii cu care politicienii cumpărau pe vremuri voturile oamenilor în prag de alegeri.

"Riscăm să nu înţelegem un lucru elementar şi anume faptul că banii aceştia sunt bani pe care îi dau toţi românii pentru a putea să avem o ţară guvernată mai bine. Dacă tu iei banii aceştia şi îi dai discreţionar, cum îţi trece ţie prin cap, fără niciun fel de analiză, vei avea nişte bani care sunt luaţi din altă parte, adică drumuri mai puţine, spre exemplu. Ministerul Muncii a explicat că o astfel de decizie ar crea inechităţi pentru celelalte categorii de populaţie care nu vor beneficia de aceste sume", a opinat recent Pîslaru.

Tehnocratul responsabil de Ministerul Muncii a explicat că o astfel de decizie ar crea inechităţi pentru celelalte categorii de populaţie care nu vor beneficia de aceste sume.

"Iar în momentul în care îţi asumi discreţionar lucrul acesta, fără să te intereseze care este impactul pe care îl poţi crea pe buget şi fără să te intereseze faptul că, în acest moment, România este o ţară stabilă economic şi pentru că a avut o politică precaută de cheltuire a banului public, atunci înseamnă că eşti iresponsabil. Acesta este cuvântul: iresponsabil. Eu am crezut totuşi că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluaţi.

Nu mă aşteptam ca toţi să fie sfinţi în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă aşteptam la un pic de decenţă. Dar nu s-a învăţat nimic, nimic. Acestea sunt găleţile, sunt puii, este exact acelaşi lucru la o altă scară. Este cumpărare de voturi în prag de alegeri, prin nişte dealuri pe care tu aproape că ştii sigur că nu poţi să le livrezi", a subliniat Pîslaru.