Robert Negoiţă îşi face primărie într-o şcoală monument istoric (Video)

Şcoala 80, monument istoric, se transformă în sediul al Primăriei Sectorului 3.
Şcoala 80, monument istoric, se transformă în sediul al Primăriei Sectorului 3. (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Fondată în 1867 prin Ordin al Ministrului Şcoalelor, şcoala de pe Calea Dudeştilor nr.191 din Capitală, cunoscută şi ca Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural “C. Bosianu” a fost transformată în şantier, unde, odată cu venirea primăverii se lucrează de zor. Nu pentru ca elevii din Dristor să-i poată trece pragul din nou ci pentru a deveni noul sediu al Primărie Sectorului 3, condusă de Robert Negoiţă.

Într-o conferinţă de presă susţinută lângă şantier, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a atras atenţia că lucrările sunt marcate de ilegalităţi.

Astfel, potrivit lui Nicuşor Dan, Primăria Sectorului 3 desfăşoară lucrări de supraînălţare al imobilului Şcoala 80, cu distrugerea elementelor interioare şi mai mult, fără a avea acest drept, autorizaţia de construcţii pentru clădirea şcolii, monument istoric, ţinând de competenţa Primăriei Capitalei şi nu de cea a sectorului 3.

"Clădirea şcolii, ridicată la 1890 şi corpul care i-a fost adăugat ulterior în 1935. A funcţionat ca şcoală până acum 10 ani când copiii au fost mutaţi la o clădire alăturată. Atât şcoala ridicată în 1890 cât şi corpul adăugat ulterior, în 1935 sunt monumente istorice. În 2013, Ministerul Culturii a declasat cele două monumente printr-o încălcare abuzivă a procedurii, a explicat Nicuşor Dan.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat Ordinul Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013 prin care a fost declasat monumentul istoric Şcoala 80 din Calea Dudeşti nr. 191. Hotărârea a fost pronunţată în dosarul 5195/2/2014, la cererea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Legea monumentelor istorice prevede că declasarea unui monument istoric se face doar cu avizul favorabil al Secţiunii Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi cu avizul favorabil al plenului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Cu toate acestea, şi în pofida faptului că membrii Secţiunii Evidenţă au votat în unanimitate împotriva declasării monumentului iar plenul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice nu s-a întrunit, ministrul Daniel Barbu şi secretarul de stat Radu Boroianu au semnat ordinul de declasare.

Deşi a fost parte în dosarul 5195/2/2014, Primăria Sectorului 3 a ignorat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti şi continuă lucrările de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va face plângere penală împotriva fostului ministru Daniel Barbu şi a fostului secretar de stat Radu Boroianu pentru emiterea ilegală a ordinului de declasare precum şi împotriva Primarului Sectorului 3, a arhitectului-şef al Sectorului 3 şi a secretarului Sectorului 3 pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare şi pentru continuarea lucrărilor, a anunţat Nicuşor Dan.

Nu în ultimul rând, să faci o primărie într-una din cele mai aglomerate intersecţii din Bucureşti în condiţia în care tu nu ai locuri de parcare este o crimă din punct de vedere urbanistic, pentru că va aduce o gâtuire în trafic într-o zonă deja foarte aglomerată." a adăugat Nicuşor Dan.

Scurt istoric al şcolii Bozianu în ultimii zece ani

În 2004, ales primar al sectorului 3, primul primar Negoiţă - Liviu Negoiţă mai exact - a promis că va restaura şi va consolida vechea şcoală comunală, pentru a îi reda strălucirea şi a o reda cetăţenilor, scrie Rezistenţă Urbană. De-a lungul celor două mandate ale sale nu s-a întâmplat însă nimic iar imobilul a continuat să se degradeze, atât la interior, cât şi la exterior.

În 2012, a fost ales Primar al Sectorului 3, cel de al doilea Negoiţă, Robert Negoiţă de la PSD, reconfigurându-se şi majoritatea din Consiliul Local. Consiliul a adoptat Hotărârea nr. 208/31.10.2012 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Consolidare, modernizare imobil istoric Şcoala 80”. Potrivit sursei citate, cele două tabere de politicieni ‒ atât cei la putere şi cei aflaţi în opoziţie ‒ au folosit de atunci orice pretext pentru a nu demara lucrările de consolidare şi restaurare, deşi erau urgente. "Ca fapt divers, din Hotărârea 208/2012 lipsesc avizele, iar costul estimat al lucrărilor este prea mare, apropiindu-se de 3 milioane EUR, Licitaţia publică ar fi trebuit guvernată de transparenţă. Nu a fost cazul." se arată în articolul publicat de Rezistenţă Urbană.

În mai 2013, o furtună violentă a rupt o parte din acoperişul de pe colţul estic al şcolii, avariind clădirea. Din fericire, nu a fost nimeni rănit de tabla, scândurile şi cărămizile căzute pe trotuar.

Finalmente, gaura din acoperiş a fost reparată, Robert Negoiţă mediatizând puternic lucrarea .

Cădirea şcolii comunale a fost declarată monument istoric şi propusă pentru restaurare: LMI B-II-m-B-18621 (Şcoala primară „C. Bosianu“) şi LMI B-II-m-B- 18622 (Căminul cultural „C. Bosianu“). Practic, două coduri pentru acelaşi edificiu. Momentul adevărului a venit în 2013, când a apărut Ordinul nr. 2576/2013 privind declasarea parţială a monumentului de arhitectură Şcoala 80, cu păstrarea faţadelor principală şi laterale, din Calea Dudeşti nr. 191, sectorul 3, Bucureşti, înscris în Lista monumentelor istorice cu cod B-II-m-B-18622. Şcoala are numărul 18621, nu 18622, cum este specificat în ordin. Aşadar, a fost scoasă din lista imobilelor protejate.

La un an de la avarierea acoperişului, şcoala a fost înconjurată de garduri înalte prin care este aproape imposibil de văzut ce se întâmplă în curte iar în luna iunie 2014 au început lucrări de reamenajare. Aici se va muta o parte a Primăriei Sectorului 3 şi Consiliul Local al Sectorului 3. Din vechea clădire vor fi păstrate faţada şi pereţii laterali. Proiectul prevede ca imobilul să aibă încă un etaj, iar lucrările ar trebui să fie gata anul viitor. Nu pentru ca şcoala să redevină şcoală ci pentru a deveni sediu al Primăriei Sectorului 3.

Istoria şcolii Bosianu, însoţită de imagini, poate fi citită aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.