Retrospectivă Epoch Times 2012: Parlamentari corupţi – cazul Ion Stan

Liviu Şerbănescu
21.12.2012

alte articole

Sediul PSD (www.psd.ro)
Liviu Şerbănescu
21.12.2012

Cercetat de ANI încă din noiembrie, deputatul PSD Ion Stan este acuzat că a cerut de la un afacerist 130.000 de euro pentru campania electorală. Cu toate acestea, prin tergiversări şi ajutat în Parlament de colegii de la USL, politicianul a participat la alegerile din 9 decembrie şi a devenit deputat de Dâmboviţa.

30 iunie 2009 - Deputatul PSD Ion Stan devine vicepreşedinte a unei comisii speciale privind legile securităţii naţionale

Plenul reunit al Parlamentului a decis, luni, în unanimitate, constituirea Comisiei comune speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea naţională.

Potrivit vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, comisia este compusă din 15 membri. Preşedintele comisiei este deputatul PD-L Cezar Preda, vicepreşedinte - deputatul PSD Ion Stan, iar cei doi secretari sunt senatorul PNL Cristian David şi senatorul UDMR Verestoy Attila.

22 noiembrie - Campanie electorală cu bani din şpăgi: Deputatul PSD Ion Stan, ridicat de procurorii DNA

Deputatul PSD Ion Stan a fost ridicat de procurorii anticorupţie şi a fost dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat. Stan, care este şi vicepreşedintele comisiei SRI din Parlament, este acuzat de trafic de influenţă şi de corupţie.

"Am fost şocat de această chestiune întâmplată azi. Îi ştiu pe Stan ca fiind un om cu o experienţă foarte mare, mai ales în comisiile de responsabilitate maximă. Cred că este o pată foarte grea pentru Parlament şi pentru o comisie care are în responsabilitatea ei lucruri foarte importante pentru România. Lucrurile trebuie să se desfăşoare aşa cum cere justiţia română. Nu consider pe nimeni vinovat până la proba contrarie", a declarat, la Realitatea TV, preşedintele Comisiei SRI, Cezar Preda.

Ulterior, Deputatul Ion Stan a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile, după ce a fost acuzat de fapte de corupţie.

26 nov. 2012 - Averea deputatului PSD Ion Stan, verificată de Agenţia Naţională de Integritate

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a demarat, luni, procedura de verificare a deputatului PSD Ion Stan, acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de fapte de corupţie. Tot luni, Stan este audiat la sediul DNA în dosarul în care este anchetat pentru trafic de influenţă.

DNA a început urmărirea penală pentru deputat, după ce acesta ar fi cerut, de la un omul de afaceri Nicuşor Sorin Dima, care l-a şi denunţat, suma de 130.000 de euro pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte.

Şi vineri, 23 noiembrie Ion Stan a fost la DNA, unde a susţinut că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor, din cauză că aceştia nu i-ar fi prezentat la acel moment documentele din dosarul său, precizând că va reveni luni, 26 noiembrie.

Declaraţia de avere din septembrie 2012 a deputatului PSD relevă că Ion Stan are şase terenuri intravilane, o casă de locuit în Târgovişte, o casă de vacanţă în Dâmboviţa şi un apartament în Constanţa.

Social-democratul şi-a achiziţionat în acest an un autoturism Dacia Duster şi deţine într-un cont bancar 28.078,61 de lei, pe care susţine că i-a moştenit de la soţia sa. Deputatul PSD deţine şi acţiuni la SC Alimentara Târgovişte, pentru care anul trecut a încasat dividende în valoare de 26.652 de lei.

Interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile

În ultimul an fiscal, Stan a încasat indemnizaţia de deputat de 61.956 de lei, iar soţia sa a obţinut un salariu de 29.015 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

Deputatul Ion Stan a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile, după ce a fost acuzat de fapte de corupţie.

În perioada 12-14 noiembrie 2012, Stan a pretins de la un denunţător 130.000 de lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru cumpărarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare, informează DNA.

Deputatul a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În acelaşi dosar, este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Scurt CV

Social democratul Ion Stan, în vârstă de 57 de ani, este deputat de Dâmboviţa şi este la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. Stan este vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI şi de când a intrat în Parlament, în anul 2000, a activat în Comisia SRI, fiind preşedinte al acesteia în legislatura 2000-2004.

Ion Stan a fost şi prefect al judeţului Dâmboviţa, în 1996. Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.

26 nov. - Cine l-a denunţat la DNA pe deputatul PSD Ion Stan

DNA îl audiază din nou pe deputatul USL de Dâmboviţa Ion Stan, acuzat de fapte de corupţie. DNA a început urmărirea penală pentru deputat, după ce acesta ar fi cerut, de la un om de afaceri care l-a denunţat, 130.000 de euro pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte.

Denunţătorul lui Ion Stan este chiar omul de afaceri Nicuşor Sorin Dima, de la care deputatul ar fi solicitat în 2009 o şpagă de 100.000 de euro, la rândul său cercetat pentru spălare de bani. În schimbul acestor bani, Dima a beneficiat de obţinerea unor contracte publice cu primării din judeţul Dâmboviţa.

Firmele Terra Construct 2003 şi Com Studio Design au încheiat în acest fel zeci de contracte pentru reabilitare de şcoli sau de drumuri. Afaceristul Nicuşor Sorin Dima este acuzat, în mai multe dosare penale, şi de trafic de medicamente.

26 nov. - DNA urmează să solicite Camerei aviz pentru arestarea lui Ion Stan

În câteva zile, DNA urmează să solicite Camerei Deputaţilor un aviz pentru arestarea deputatului PSD Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă. În cazul în care Parlamentul va aproba cererea DNA, deputatul va fi dus în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va decide dacă Stan va fi cercetat în libertate sau în stare de arest preventiv.

Cererea DNA trebuie transmisă Ministerului Justiţiei care apoi o remite conducerii Camerei Deputaţilor. Apoi, cererea este analizată de Comisia Juridică a Camerei, care emite un aviz consultativ care poate fi pozitiv sau negativ.

La final, plenul Camerei se pronunţă prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării.

27 nov. - Camera Deputaţilor, convocată miercuri pentru a dezbate cererea DNA de arestare a deputatului PSD Ion Stan

DNA a cerut marţi arestarea deputatului PSD Ion Stan, cercetat pentru trafic de influenţă, iar dacă Parlamentul va aproba cererea DNA, politicianul va fi dus în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care la rândul său trebuie să decidă dacă Stan va fi cercetat în libertate sau în stare de arest preventiv.

Mai exact, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va reuni miercuri, la ora 10.00, pentru a discuta cazul deputatului. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan.

Pe de altă parte, Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie. Stan a anunţat că nu va demisiona deocamdată din Parlament şi îşi va continua campania electorală.

28 nov. - Comisia juridică: Raportul în cazul arestării lui Ion Stan, până la 1 decembrie

Comisia juridică din Camera Deputaţilor are termen până pe 1 decembrie pentru a elabora raportul referitor la cererea Ministerului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan. Decizia a fost luată miercuri de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Există nu mai puţin de nouă parlamentari din fosta legislatură care au candidat pentru un nou mandat în Parlament, chiar dacă au dosare penale. Cel mai recent astfel de caz îl vizează pe deputatul PSD Ion Stan, care a şi câştigat un nou mandat pentru Dâmboviţa.

Plenul ar putea fi convocat săptămâna viitoare, la fel şi grupul PSD. Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul Florin Iordache, a precizat că joi, la ora 13, va avea loc şedinţa Comisiei în care se va discuta cazul Ion Stan.

28 nov. - Ministrul Mediului Rovana Plumb apare în interceptările din dosarul deputatului Ion Stan

Ministrul Mediului Rovana Plumb apare în interceptările din dosarul deputatului PSD Ion Stan. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis aceste interceptări Parlamentului.

În convorbirile interceptate şi transmise de DNA Parlamentului, denunţătorul deputatului Ion Stan, Sorin Dima, se plânge că nu a reuşit să obţină contracte cu statul, aşa cum fusese stabilit

29 nov.. - Deputatul PSD Ion Stan: Am fost ameninţat cu închisoarea de George Maior. SRI neagă

Aflat în şedinţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a elabora raportul privind cererea de încuviinţare a arestării sale preventive, deputatul PSD Ion Stan a declarat joi că a fost ameninţat cu închisoarea, la telefon, de către şeful SRI, George Maior.

Deputatul acuzat de trafic de influenţă a declarat că în 18 şi 19 iulie a fost sunat de George Maior, care l-a ameninţat „că îl bagă în închisoare”, dar şi că va aduce acuzaţii grave în plen.

3 dec. - Traian Băsescu: Actuala putere face presiuni asupra SRI

Traian Băsescu consideră totodată că actuala putere face presiuni asupra SRI pentru a-i restrânge rolul în lupta anticorupţie, făcând referire la acuzaţiile recente ale deputatului PSD Ion Stan la adresa şefului SRI George Maior.

“Categoric, da. Mulţi politicieni sunt obsedaţi de instituţiile care, în temeiul atribuţiilor legale, luptă împotriva corupţiei. SRI-ul este o structură a statului care, datorită specificului activităţii, se loveşte frecvent de cazuri de corupţie, pe care le semnalează instituţiilor abilitate, fie că acestea sunt Parchete, DNA sau structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Vă asigur că nu numai Ion Stan atacă SRI. Ce vă pot însă garanta este că niciodată George Maior nu ar ameninţa pe cineva”, a mai precizat preşedintele.

3 dec. - Camera Deputaţilor: Comisia juridică a dat aviz pentru arestarea deputatului Ion Stan

Cererea justiţiei privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă, a fost avizată pozitiv luni de Comisia Juridică a Camerei, cu nouă voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".

Preşedintele Comisiei, deputatul PDL Daniel Buda, a făcut acest anunţ şi a cerut grupului PSD să se reunească de urgenţă, pentru a emite un punct de vedere pe tema cererii în cazul Stan.

4 dec. - Deputaţii, convocaţi în 12 decembrie pentru ridicarea imunităţii lui Stan

Deputaţii se vor reuni în plen pe 12 decembrie pentru a decide în privinţa ridicării imunităţii colegului lor, Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă. Decizia a fost luată marţi de Biroul Permanent al Camerei.

Membrii Comisiei juridice a Camerei au avizat pozitiv cererea Ministerului Justiţiei privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă este nevoie de votul din plen pentru ca măsura să poată fi luată. Cererea de încuviinţare a arestării preventive a fost transmisă de ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei Deputaţilor, la solicitarea DNA.

6 dec. - Arestarea preventivă a lui Stan, aprobată de grupul parlamentar al PSD

Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor a aprobat încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Stan, acuzat de fapte de corupţie.

"Am avut o şedinţă restrânsă a grupului. S-a luat act de materialele transmise - scrisoarea ministrului Justiţiei, raportul Comisiei juridice - iar punctul de vedere al grupului va fi prezentat în şedinţa de plen de miercuri. S-a votat, în majoritate, pentru încuviinţarea cererii procurorilor DNA", a declarat Marian Neacşu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor.

8 nov. – Parlamentar cu dosar penal, candidat în alegeri pentru un nou mandat

Există nu mai puţin de nouă parlamentari din actuala legislatură care candidează pentru un nou mandat în Parlament, chiar dacă au dosare penale. Cel mai recent astfel de caz îl vizează pe deputatul PSD Ion Stan şi PDL.

10 nov. - Ion Stan, deputatul PSD acuzat de trafic de influenţă, a câştigat un nou mandat în Dâmboviţa

Parlamentarul care este acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă Ion Stan, a câştigat un nou mandat în Dâmboviţa. Deputatul PSD a primit peste 60% din voturi, conform datelor exit-poll-urilor.

Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, a transmis săptămâna trecută preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a arestării preventive a lui Ion Stan.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

12 dec.- Din lipsă de cvorum, Camera Deputaţilor nu a votat ridicarea imunităţii lui Ion Stan

Deputaţii nu au putut vota miercuri solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, întrucât cvorumul nu a fost atins.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, anunţase la începutul şedinţei că raportul Comisiei juridice rămâne pe ordinea de zi şi va fi primul lucru discutat de pe agenda parlamentarilor din noul mandat.

Întrucât au fost prezenţi doar 103 deputaţi, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care urma sa se discute solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan nu s-a putut desfăşura.

"Proiectul de hotărâre rămâne pe ordinea de zi a noului Parlament şi va fi introdus cu prioritate", a precizat Zgonea.

21 dec. - Deputaţii l-au salvat pe Ion Stan (PSD) de arestul preventiv. Victor Ponta i-a cerut demisia din Parlament

Deputaţii au respins ridicarea imunităţii parlamentarului PSD Ion Stan, cu 226 de voturi "împotrivă" şi 145 de voturi "pentru".

La finalul şedinţei de plen, premierul Victor Ponta a declarat că, după refuzul Camerei Deputaţilor de a ridica imunitatea lui Stan, acesta nu mai poate face parte din PSD şi că solicită demisia acestuia din Parlament.

“Îi cer în mod public să-şi dea demisia din Parlament. Soluţia este de a-şi da demisa, pentru a nu se considera că se ascunde în spatele securităţii parlamentare”, a afirmat Ponta.

Primul ministru a precizat că felul în care a votat, vineri Parlamentul în legătură cu cazul Stan va afecta România pe plan extern, în ceea ce priveşte raportul MCV şi aderarea ţării noastre în spaţiul Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor