Reorganizarea instanţelor judecătoreşti din RM în atenţia deputaţilor

Membrul CSM, Nina Cernat a propus modificarea hărţii de amplasare a judecătoriilor din RM, menţionând că nu s-ar fi ţinut cont de accesibilitatea în clădiri, amplasarea penitenciarelor, prezenţa arhivelor etc.
Vladimir Cebotari la şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi
Vladimir Cebotari la şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi (parlament.md)
Ştefan Sârbu
16.11.2017

Procesul de implementare a Legii privind reorganizarea instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova şi impedimentele întâmpinate au fost discutate, miercuri, în cadrul şedinţei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a menţionat că reorganizarea instanţelor judecătoreşti şi reamplasarea acestora se efectuează treptat în baza unui plan de acţiuni. Pentru toate instituţiile nou-create au fost identificate terenuri sau clădiri pentru reamplasare. Pe parcursul anului curent au fost stabilite sediile de amplasare a judecătoriilor Chişinău, Orhei, Edineţ, Hânceşti, Cahul şi Căuşeni.

Potrivit oficialului, judecătoria Chişinău va include toate instanţele din cele cinci sectoare ale Capitalei şi se vor afla într-o singură clădire, dotarea căreia deja a început. Iar judecătoria Centru a început activitatea în noul sediu din 13 noiembrie.

De asemenea, ministrul a specificat că, în prezent, este în proces de elaborare noul standard al instanţei judecătoreşti, cu asistenţa Consiliului Europei precizând că pentru anul 2018 ar fi planificată proiectarea energetică a tuturor clădirilor.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nina Cernat s-a referit la necesitatea de revizuire a hărţii de amplasare a instanţelor judecătoreşti, motivând că la repartizare nu s-a ţinut cont de accesibilitatea redusă în clădiri, amplasarea penitenciarelor din zonă, specificul local al populaţiei şi prezenţa încăperilor destinate arhivelor.

În context, ministrul Justiţiei a informat că toate chestiunile invocate vor dispărea odată cu implementarea tuturor prevederilor de reorganizare, care presupun şi digitalizarea arhivelor, înregistrarea video a şedinţelor de judecată cu transmisiunea directă în penitenciar, fără a fi nevoie de escortarea deţinuţilor etc.

Amintim că, potrivit Legii privind reorganizarea instanţelor votate în anul 2016, unificarea sediilor judecătoriilor urmează să se efectueze treptat, până pe 31 decembrie 2027, pe măsura creării condiţiilor necesare, conform planului aprobat de Parlament la propunerea Guvernului. În prezent, sistemul judecătoresc din RM include 15 instanţe de judecată, patru Curţi de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor