Rembrandt a utilizat lentile şi oglinzi pentru autoportretele sale

Rembrandt
Rembrandt (wikipedia.org)

Rembrandt şi mulţi alţi vechi maeştri ai picturii au fost capabili să utilizeze dispozitive optice ca ajutor pentru pictarea autoportretelor lor, potrivit unui studiu publicat în Journal of Optics.

Autorii studiului au fost în măsură să demonstreze că folosind tehnologia disponibilă pentru artiştii din secolul al XVII-lea, este posibil să se proiecteze o imagine a autoportretului pe o suprafaţă pe care artistul putea lucra.

Sunt propuse cinci configuraţii: una cu ajutorul unei oglinzi concave, trei folosind o combinaţie de o oglindă plană şi o oglindă concavă şi una cu două oglinzi plane şi o lentilă.

Cercetătorii au analizat lucrările lui Rembrandt, un artist cunoscut pentru nivelul ridicat de detaliu al autoportretelor sale.

„El a făcut chiar şi două autoportrete pictate pe cupru, o suprafaţă pe care proiecţiile pot fi văzute foarte clar”, explică pictorul englez Francis O'Neill, unul dintre autorii studiului. „Lucrările sale sunt cunoscute pentru utilizarea de clarobscur, un contrast de lumină şi întuneric, care ar fi esenţial pentru proiecţii”.

„Mai mult decât atât, autoportretele în care se râde cu ochii deschişi au nevoie de o disciplină fizică incredibilă, pentru a alterna privitul în oglindă cu crearea imaginii, dar el n-a fost nevoit să-şi mute ochii de pe suprafaţa pe care lucra, a desenat o proiecţie”, a explicat el.

Cercetătorii au analizat proporţiile relative ale capului lui Rembrandt în ultimele sale autoportrete, care sunt neobişnuit de mari şi coerente. Autoportretele sale sunt, în general, foarte mici. Cercetătorii au descoperit anomalii, iar astfel de anomalii sunt caracteristice unui proces de proiecţie. În mod clar a folosit lentile de proiecţie, concluzionează studiul.